• Eclipsa solară este un fenomen în care Luna trece prin fața Soarelui astfel acoperind fie o parte fie toată vizibilitatea Soarelui
  • În fiecare an sunt 2 eclipse solare parțiale sau totale și pot fi văzute doar din anumite părți de pe glob
  • Anul acesta eclipsa solară totală are loc pe 8 aprilie și următoarea în 2026
  • Următoarea eclipsă solară totală vizibilă în România va fi în 2081

1. Este prima eclipsă care poate fi vazută de pe teritoriul statelor unite în ultimii 7 ani.

Ultima eclipsă totală observabilă de pe teritoriul statelor unite a fost în 2017 și a trecut peste Oregon și California de Sud. În România, ultima eclipsă a avut loc în 1999 pe 11 august. Următoarea eclipsă solară totală vizibilă în România va fi în 2081.

2. Eclipsa solară totală se petrece doar când Luna, Soarele și Pământul sunt aliniate perfect

Luna face umbră Pământului punându-se înfața Soarelui. Astfel din diferite părți poți observa fie eclipsa totală fie parțială.

3. Poate avea loc doar când este luna nouă

Eclipsa are loc doar când este lună nouă. Luna nouă este fenomenul în care luna nu este vizibilă noaptea și apare doar pe timpul zilei.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

4. Eclipsele solare nu se întîmplă la fiecare luna nouă

Dacă Luna ar fi pe aceiași orbită cu Soarele, eclipsele totale s-ar întâmpla mai des. Însă Șuna este înclinată la 5 grade față de orbita Pământului față de Soare.

5. Procentajul cu care Luna acoperă Soarele se schimbă mereu

Luna nu este mereu la aceiași distanță față de Pământ și nici Pământul față de Soare. Astfel, Luna acoperă mai mult sau mai puțin din Soare în funcție de distanțele respective. De obicei, distanța dintre Pământ și Soare vairază cu 3% și dintre Pământ și Lună cu 12%.

6. Eclipsa este afcetată de magnitudine

Astronomii consideră că magnitudinea are un rol important în procentajul pe care îl acoperă din Soare Luna. De exemplu, dacă Luna obturează Soarele pe jumătate, magnitudinea este de 50%.

7. Eclipsele au loc între ciclurile Saros

Un ciclu Saros are aproape 6.585,3 de zile, adică în jur de 18 ani. Ciclul Saros apare din armonia dintre cele trei perioade orbitale ale Lunii. Acest ciclu a fost descoperit din timpul babilonienilor.

8. Eclipsa de pe 8 aprilie va fi văzută de toți cei din America

Deși din unele părți ale Statelor Unite nu va fi văzută eclipsa totală, din fiecare parte de pe teritoriu cel puțin 16% din Soare va fi acoperit și o eclipsă parțială va fi văzută.

9. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei este cea totală

Deși americanii vor vedea eclipsa parțial, cea mai spectaculoasă imagine o vor avea cei care vor vedea eclipsa totală. Ea va întuneca complet zona și stelele vor putea fi văzute chiar și în timpul zilei.

10. Eclipsa are cea mai mare durată pe mijlocul liniei

Având în vedere că Luna este rotundă, durata eclipsei variază. Locul unde direază cel mai mult este pe linia de mijloc a acesteia.

11. Texas este primul stat de unde se va vedea eclipsa

Locul de unde se va vedea eclipsa prima dată va fi la granița cu Mexic, în Las Quintas Fronterizas la 1.27 P.M, ora locală. Ea va dura aproximativ 4 minute.

12. Traectoria Lunii trece prin 15 state

Statele din care se va putea vedea eclipsa totală sunt Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Indiana, Ohio, Michigan, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire, și Maine.

13. Dureaza doar 4 minute și 28 de secunde

Eclipsa  totală de Soare nu durează mult. Trebuie să fii atent să nu o pierzi. Luna are o viteză de 3.683 de km pe oră.

14. Ultimul stat american care se va bucura de eclipsă este Maine

În Maine își va face aparația eclipsa ultima. De acolo eclipsa va fi vizibilă doar 3 minute și 22 de secunde.

15. La 85% vei vedea planeta Venus

Pe măsură ce Soarele va fi acoperit de Lună, vei putea vedea corpuri cerești în timpul zilei. În jurul tău se va face din ce în ce mai întuneric.

16. Va fi cea mai urmarită eclipsă

Propagarea informației în mass-media este unul dintre motivele pentru care eclipsa va fi cea mai urmăită din istorie. NASA va face transmisiune live cu eclipsa.

17. 13 mari orașe se vor bucura de eclipsă

Mazatlán, Mexico; San Antonio, Austin, Fort Worth, and Dallas, Texas; Indianapolis, Indiana; Cincinnati, Columbus, and Cleveland, Ohio; și Buffalo, New York sunt orașeke din care se va putea observa eclipsa. În 2017, în America doar Nashville a avut vedere la eclipsă.

18. 12.25 de milioane de oameni vor fi martori

De-a lungul traiectoriei sunt aproximativ 13 milioane de oameni care vor putea veedea eclipsa

19. Eclipsa totală poate fii observată cu ochiul liber

Eclipsa nu face rău vederii dacă este totală. Ba dimpotivă, ca să te bucuri de ea trebuie să te uiți fără ochelari. În schimb, dacă eclipsa este parțială atunci poate avea efecte severe asupra vederii.

20. Luna acoperă total Soarele deși este mai mare

Acest lucru se datorează perspectivei. Deși Soarele are un diametru de 400 de ori mai mare decât diametrul Lunii, se află la o distanță mult mai mare, și astfel Luna pare de aceiași mărime ca Soarele.

21. Nu ai nevoie de telescop

Cercul care se formează datorită eclipsei poate fii observat cu ochiul liber. Un telescop poate doar să mărească imaginea, însă este la fel de spectaculos.

22. Va fi noapte pentru 4 minute

Natura se va conforma odată cu eclipsa. Păsările se vor opri din ciripit pentru că vor considera ca este noapte. De asemenea, temperatura va scădea pentru câteva minute.

23. Nu este cea mai lungă eclipsă

Deși va dura aproximativ 4 minute, cea mai lungă eclipsă va avea loc în 2132 și va fi de 7 minute și 32 de secunde. Cea mai lungă din istorie a fost de 7 minute și 4 secunde în 1973.

24. Următoarea eclipsă ce va fi văzută în România

Următoarea eclipsă totală de Soare va putea fi observată din România abia în 2081. În Statele Unite, următoarea va avea loc pe 23 august, 2044.  

Citește și