- În munții Țarcu din România, o turmă de 170 de zimbri reduc prin pășunat emisiile de CO2
- Turma care pășunează pe o suprafață de 50 km2 poate capta anual până la 54.000 de tone de carbon
- Potrivit acestor date, reprezintă o reducere de carbon de aproape 9,8 ori mai mult decât fără zimbri
Te-ai gândit vreodată că niște zimbri ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice? În munții Țarcu din România, o turmă de 170 de zimbri reintroduse face exact asta, reduc poluarea.
Acești zimbri, care au dispărut din România acum mai bine de 200 de ani, au fost readuși în sălbăticie de Rewilding Europe și WWF România în 2014. De atunci, numărul lor a crescut impresionant, ajungând la peste 170 de exemplare astăzi. Îți vine să crezi că potențialul acestui peisaj ar putea susține între 350 și 450 de zimbri?
O echipă de cercetători de la Yale School of Environment a dezvoltat un model inovator pentru a calcula cât CO2 pot aceste animale să ajute la captare și stocare în sol. Studiul lor, finanțat de WWF Țările de Jos și publicat în Journal of Geophysical Research: Biogeosciences, a arătat rezultate uimitoare.
Zimbrii pot capta anual până la 54.000 de tone de carbon
Turma de zimbri care pășunează pe o suprafață de aproape 50 km2 poate capta anual până la 54.000 de tone de carbon. Asta înseamnă de aproape 9,8 ori mai mult carbon decât fără zimbri. Imaginează-ți: acest lucru echivalează cu CO2 eliberat de 43.000 de mașini pe benzină din SUA într-un an. Și asta nu e tot – dacă ne uităm la cifrele maxime, vorbim de echivalentul a 84.000 de mașini!
Deci, ce înseamnă asta pentru tine? Înseamnă că zimbrii din munții Țarcu joacă un rol crucial în captarea carbonului și, astfel,atenuează poluarea și reduc efectele schimbărilor climatice. Este un exemplu extraordinar de cum natura ne poate ajuta dacă îi dăm ocazia.
Reintroducerea zimbrilor nu doar că sprijină biodiversitatea, dar contribuie și la un viitor mai verde și mai sustenabil. Așadar, data viitoare când auzi de zimbri în România, gândește-te la impactul lor uriaș asupra mediului și cum acești giganți blânzi ajută planeta.
Citește și
Festivalul de artă din Scarborough îți arată cum se face marketing-ul cultural
Cum identificăm stilul rococo în arta?
Unde mergi primăvara asta? Iată 10 expoziții de artă europeană pe care să nu le ratezi