- A fost promulgată legea prin care se acordă o masă caldă la școală
- Pentru 2023-2024, a fost introdus programul „masă sănătoasă„, în România
- Guvernul a majorat numărul școlilor incluse în programul „masă sănătoasă„
Cât de important este ca elevii să beneficieze de o masă caldă, în fiecare zi, în timpul programului școlar?
Suficient pentru ca noua lege privind introducerea mesei calde, în 450 de instituții de învățământ din România, să fie promulgată. Pentru anul 2023-2024, programul a fost redenumit „Masă sănătoasă în România„ și este disponibil doar pentru jumătate din numărul de elevi prevăzuți în legea educației. Guvernul a decis ca masa unui elev să fie de 15 lei pe zi. În 2021, masa unui copil la școală costa 10 lei pe zi, când mai puține școli erau incluse în program. Beneficiile lui sunt importante pentru elevii care au parte de o situație financiară mai precară.
Florina Țîrdei, directoare la Școala Gimnazială numărul 108, în București, explică despre cât de important este ca elevii să primească o masă caldă și cum se aplică această lege în școlile din România:
„Implementarea programului Masă sănătoasă în școli oferă elevilor oportunitatea de a beneficia de o masă sănătoasă. O masă sănătoasă duce la oferirea elevilor la acces la alimente hrănitoare, echilibrate și variate. Acest program reprezintă îmbunătățirea sănătății generale a elevilor prin asigurarea unui aport optim de nutrițient esențial, dar și creșterea performanței școlare”, spune Florina Țîrdei.
În ceea ce privește suma actuală de 15 lei, oferită elevilor pentru masa zilnică din incinta școlii, Florina Țîrdei explică despre aplicarea acestui beneficiu extra în cadrul Școii Gimnaziale numărul 108, care a făcut parte din programul pilot în 2023:
„Știu că această limită valorică cuprinde prețul suportului alimentar conținând prețul materiei prime și al serviciilor de preparare ale produselor. În cadrul școlii noastre, cel puțin pentru anul trecut, în programul Masă Caldă în Școli, am beneficiat puțin și de sprijin din partea Primăriei sectorului 4, pentru că unitatea noastră școlară a avut la început un număr de 450 de elevi. Număr ce a fost într-o continuă schimbare deoarece copiii vin în unitățile școlare, dar tot așa și pleacă. Numărul s-a mărit și atunci am primit sprijin din partea primăriei și din partea Consiliului Local”, explică Florina Țîrdei.
Citește și