- Noua metodă poate identifica ADN-ul tumoral circulant în sânge cu o precizie remarcabilă.
- Echipa de cercetători de la Weill Cornell Medicine NYC a demonstrat succesul tehnologiei la pacienți cu diverse tipuri de cancer: pulmonar, melanom, sân, colorectal și polipi precanceroși.
- Tehnologia îmbunătățește raportul „semnal-zgomot”, permițând detectarea recidivei cancerului cu luni sau chiar ani înaintea metodelor clinice standard.
A.I. se mișcă foarte repede și în sănătate. O nouă tehnologie bazată pe A.I. a demonstrat o sensibilitate fără precedent în detectarea timpurie a cancerului. Noua metodă poate identifica ADN-ul tumoral circulant în sânge cu o precizie remarcabilă, depășind metodele clinice standard.
Aceasta implică o metodă de detectare a ADN-ului tumoral în sânge, care a dovedit o sensibilitate fără precedent în predicția recurenței cancerului. Studiul publicat în revista Nature Medicine arată că AI poate prezice recurența cancerului cu o acuratețe excepțională, îmbunătățind astfel detectarea timpurie a recidivei și monitorizarea răspunsului tumoral în timpul tratamentului. Echipa de cercetători de la Weill Cornell Medicine NYC a demonstrat succesul tehnologiei la pacienți cu diverse tipuri de cancer: pulmonar, melanom, sân, colorectal și polipi precanceroși.
Tehnologia îmbunătățește raportul „semnal-zgomot”
Tehnologia îmbunătățește raportul „semnal-zgomot”, permițând detectarea recidivei cancerului cu luni sau chiar ani înaintea metodelor clinice standard. În noul studiu, cercetătorii au utilizat o strategie avansată de învățare automată pentru a detecta modele subtile în datele de secvențiere. Sistemul MRD-EDGE fiind capabil să recunoască mutațiile tumorale specifice pacientului. Într-un test efectuat pe 15 pacienți cu cancer colorectal, MRD-EDGE a estimat corect prezența cancerului rezidual la 9 dintre aceștia, iar 5 dintre ei au avut recidivă confirmată ulterior prin metode mai puțin sensibile. Sistemul nu a furnizat rezultate fals-negative, toți pacienții considerați lipsiți de ADN tumoral neprezentând recidivă pe durata studiului. De asemenea, tehnologia a detectat ADN-ul mutant din adenoamele colorectale precanceroase, marcând un progres puternic în detectarea leziunilor premaligne.
Citește și