• Prin analizarea picturilor rupestre s-a constatat că Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani
  • Lucrările sugerează că Sudanul era luxuriant, verde, plin de apă, păşuni și viață sălbatică
  • Arheologii au descoperit 16 situri de artă rupestră în deşerturile din jurul Wadi Halfa, din nordul Sudanului
  • Julien Cooper: „A fost uimitor să găsim bovine sculptate pe pereții stâncoși ai deşertului”

Pe pereţii siturilor din Deşertul Atbai din Sudanul de Est, arta rupestră preistorică povesteşte despre un trecut foarte îndepărtat. În timp ce regiunea de astăzi este extrem de aridă, Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani.

Lucrările de artă rupestră sugerează că odinioară Sudanul era luxuriant, verde, plin de apă, păşuni și viață sălbatică.

Picturile datează de 4.000 de ani

În mod remarcabil, picturile rupestre datate acum aproximativ 4.000 de ani, sugerează că Sahara arăta cu totul altfel. Aspect ce denotă că Sahara a suferit o schimbare radicală în câteva milenii.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

În noul studiu, arheologii de la Universitatea Macquarie (Australia) descriu descoperirea a 16 situri de artă rupestră în deşerturile din jurul Wadi Halfa, un oraş din nordul Sudanului, în apropierea graniței cu Egiptul. Printre numeroasele figuri reprezentate în artă, cercetătorii au descoperit ilustrații ale oamenilor, vitelor, antilopelor, elefanților şi girafelor. Prezența recurentă a vitelor este destul de uimitore dacă luăm în considerare climatul actual foarte arid al Deşertului Atbai.

Astăzi, această regiune nu primește aproape nicio precipitaţie anuală, făcând păstoritul de bovine imposibil. Cu toate acestea, arta rupestră arată că creşterea vitelor era un subiect comun al vieții de zi cu zi în anii 3000 î.Hr.

„A fost uimitor să găsim bovine sculptate pe pereții stâncoși ai deşertului, deoarece au nevoie de multă apă și hectare de păşune și nu ar supraviețui în mediul uscat şi arid al Saharei de astăzi”, a declarat dr. Julien Cooper, cercetător care a condus o echipă de arheologi în 2018 și 2019 la Proiectul de Cercetare Atbai.

Citește și

Festivalul de artă din Scarborough îți arată cum se face marketing-ul cultural

Cum identificăm stilul rococo în arta?

Unde mergi primăvara asta? Iată 10 expoziții de artă europeană pe care să nu le ratezi