- PISA 2022: în România, 58% elevi ating nivelul 3, de bază, când vine vorba de gândirea creativă
- Rezultate PISA 2022 spun că 14% elevi sunt la nivelul 5 și 6 pentru gândirea creativă
- Elevii români au obținut rezultate sub media OCED și sub nivelul care era așteptat pentru România
- E. Lotrean: „Copiii sunt absolut geniali din punct de vedere al gândirii creative, dar aceasta scade pe parcurs”
- Luiza Drian: „Din punctul meu de vedere e important ce se întâmplă în școală dincolo de ce facem noi ca părinți”
- Anca Bângă: „Mereu a fost o diferență între fete și băieți legată de creativitate”
Cât de creativi sunt elevii țării? Destul de puțin! Asta arată rezultatele testelor PISA din 2022 când vine vorba despre abilităţile de gândire creativă.
Advertisment
Îți spun și niște cifre din raport: 58% din elevii români ating pragul 3, considerat baza gândirii creative, în timp ce 14% sunt la nivelurile 5 și 6, considerate de top, unde își îmbunătățesc ideile.
„Vorbind despre gândirea creativă, datele pot fi foarte corecte. Vedem rezultatele unui sistem care educă copiii să învețe pentru un examen, pentru note, nu să își dezvolte abilitățile de gândire creativă. Școlile au omorât creativitatea. Copiii sunt absolut geniali din punct de vedere al gândirii creative, dar aceasta scade pe parcurs.
Recomandări
Trebuie să creăm contexte în care să se manifeste acestă gândire, la toate subiectele. Metodele trebuie să fie cunoscute de profesori”, a declarat Elena Lotrean, expert în educație, pentru Aleph News.
Cum ne ajutăm copiii să gândească creativ?
„Putem începe oricât de devreme, practic, odată cu capacitatea lor de a abstractiza, chiar și puțin. Începând cu cinci-8 ani, putem să îi provocăm în direcția aceasta cri, a creativității. Din punctul meu de vedere, e important ce ce se întâmplă în școală, dincolo de ce ce facem noi acasă, ca părinți.
Pentru că suntem totuși în continuare în situația în care, chiar și acolo unde e loc de creativitate și mă refer aici la evaluarea la română, de exemplu, unde există acele comentarii pe care le învățam și noi și încă le învață generațiile de astăzi, școala e cumva programată să găsească răspunsul corect, să identifice și să stimuleze elevii spre acest răspuns corect”, a spus Luiza Drian, consultant în parenting și psiholog.
Raport PISA 2022: fetele gândesc mai creativ decât băieții
În același raport de la PISA 2022 apare faptul că fetele au o gândire creativă mai dezvoltată decât băieții, cu 2,1 puncte.
„Mereu a fost o diferență între fete și băieți legată de creativitate pentru că energia feminină mereu a fost focusată pe partea asta de frumos, pe partea de haine, de îmbrăcăminte, dedicată în mai multe direcții. Băiatul e mai mult vânător, așa că direcția lui e spre a face. Implică o strategie și ceva mult mai clar”, a declarat Anca Bângă, psiholog, la Aleph News.
Citește și
- Cât de sustenabilă este afacerea ta? Sustenabilitatea va deveni obligatore pentru companiile din România
- Este un lucru pozitiv să fii pozitiv? National Health Institute spune că nu
- Noua colecție Dior este inspirată de Marlene Dietrich