• Arta europeană este etalonul imaginarului cultural European prin diverse expoziții
  • Musée d’Orsay sărbătorește 150 de ani de impressionism printr-o expoziție comemorativă
  • Muzeul Luvru organizează o expoziție dedicată Olimpiadei de anul acesta, din Paris

Dacă vorbim despre artă, Europa este un izvor al culturii și creațiilor artistice. Iar multe expoziții de artă vin să încununeze acest statut. Primăvara aceasta sunt deschise publicului numeroase expoziții importante de artă. Dintre care, noi am selectat pentru tine top 10 expoziții, pe care nu trebuie să le ratați.  

Începând cu muzeul Muzeul d’Orsay, care sărbătorește anul acesta 150 de ani de la nașterea impresionismului și continuând cu muzeul Perth din Scoția, care oferă o istorie impresionantă a originii unicornului, ți-am pregătit o listă încântătoare de expoziții pe care merită să le vizitezi.

Dacă nu știți cu care să începi, vă oferim o selecție atentă și bine documentată:

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ
  • Expoziția „Angelica Kauffman”, Royal Academy of Arts (Londra, Marea Britanie)
  • Expoziția „Britta Marakatt-Labba – Moving the Needle”, Muzeul Național de Artă, Arhitectură și Design (Oslo, Norvegia)
  • Expoziția „Leila Babirye: Obumu”, Yorkshire Sculpture Park (West Yorkshire, Marea Britanie)
  • Expoziția „Paris 1874: The Impressionist Moment”, Musée d’Orsay (Paris, Franța)
  • Expoziția „Pino Pascali”, Fondazione Prada (Milano, Italia)
  • Expoziția „Unicorn”, Muzeul Perth (Perth, Scoția)
  • Expoziția „Jean Cocteau: The Juggler’s Revenge” la Colecția Peggy Guggenheim (Veneția, Italia)
  • Expoziția „The Last Caravaggio”, National Gallery (Londra, Marea Britanie)
  • Expoziția „Caspar David Friedrich: Infinite Landscapes”, Alte Nationalgalerie (Berlin, Germania)
  • Expoziția „Olympism: Invenție modernă, moștenire antică”, Muzeul Luvru (Paris, Franța)

Să le luăm pe rând.

Expoziția „Angelica Kauffman”, Royal Academy of Art (Londra, Marea Britanie)

Descrisă ca fiind „cea mai cultivată femeie din Europa secolului XVIII”, Angelica Kauffman face obiectul unei expoziții remarcabile la Royal Academy din Londra. Expoziția este concentrată pe procesul accensional al artistei, cunoscută în toată Europă pentru portretele neoclasice de femei și scene din motologie. De asemenea, expoziția pune în lumina rolul acesteia în fondarea Academiei Regale și cariera ulterioara la Roma. Aici pot admira  desene pregătitoare, portrete, tablouri cu teme mitologice și pictura impresionantă creată de aceasta pe tavanul Academiei.

Poți vizita expoziția în perioada 1 martie – 30 iunie 2024.

Expoziția „Britta Marakatt-Labba – Moving the Needle”, Muzeul Național de Artă, Arhitectură și Design (Oslo, Norvegia)

Expoziția propune explorarea a cinci decenii de artă textilă create de artista suedeză Sámi Britta Marakatt-Labba. „Moving the Needle” este cea mai mare expoziție dedicate artistei. Vizitatorii sunt invitați să călătorească în lumea evolutivă a acesteia, începută cu schițe timpurii și continuată prin capodopere precum „Garjját / The Crows”. Deliciul expoziției este făcut de capodopera „Historjá”,o broderie de 24 de metrii lungime.

Poți vizita expoziția în perioada 15 martie 2024 – 25 august 2024.

Expoziția „Leila Babirye: Obumu”, Yorkshire Sculpture Park (West Yorkshire, Marea Britanie)

„Obumu (Unity)” este prima expoziție dedicate exclusive artistei ugandeze Leilah Babirye. Tema expoziției exte experiența în exil, conturată prin sculpturi de lemn și ceramică. Șase sculpturi din lemn de fag, vechi de 200 de ani, împreună de cinci portrete din ceramică reflectă cultura, identitatea și experiențele exilului. Artista s-a identificat ca fiind gay, aspect pedepsit cu moartea în Uganda. Luându-și rezidența la YSP în 2023, Babirye s-a concetrat pe transmiterea unui mesaj activist prin artă.

Poți vizita expoziția în perioada 23 martie – 8 septembrie 2024.

Expoziția „Paris 1874: The Impressionist Moment”, Museé d`Orsay (Paris, Franța)

În 1874, un grup de 31 de artiști, printer care Monet, Cézanne, Renoir și Degas au decis să ofere o nouă față artei. Într-o perioadă dominată de canonul academist, ei au creat impresionismul. Acum, la împlinirea a 150 de ani de impresionism, Muzeu d’Orsay aduce o expoziție reunită, rară și impresionanță a marilor artiști revoluționari.

 Poți vizita expoziția în perioada 26 martie – 14 iulie 2024.

Expoziția „Pino Pascali”, Fondazione Prada (Milano, Italia)

50 de sculpture ale artistului italian Pino Pascali se reunesc la muzeul Fondazione Prada din Milano într-o expoziție comemorativă. Așa numitele „sculpture false” ale acestuia împreună cu seria Armi formează o explorare fină, jucăușă și palpitantă a realității și iluziei, pornind de la copilăria artistului presărată cu jocuri de război. Pascali a create lucrări care, privite de la distanță, par a fi ready-made, dar care, urmărite cu atenție, se dezvăluie a fi confecționate din materiale reciclate.

Poți vizita expoziția în perioada 28 martie 2024 – 23 septembrie 2024.

Expoziția „Unicorn”, Muzeul Perth (Perth, Scoția)

Expoziția captivantă de la Perth Museum ilustrează o călătorie fascinantă în lumea simbolisticii naționale scoțiene. Unicornul, simbol national, face obiectul unei colecții impresionante de lucrări venite din întreaga lume. Vedetele expoziției sunt pandantivul elisabetan „Danny Jewel”, un colț de narval vechi de 700 de ani și lung de 2,5 metri, parte din colecția Wellcome și tabloul „Doamna și unicornul” de Luca Longhi expus în premieră în Marea Britanie.

Poți vizita expoziția în perioada 30 martie – 22 septembrie 2024.

Expoziția „Jean Cocteau: The Juggler`s Revenge” la Colecția Peggy Guggenheim (Veneția, Italia)

După succesul expoziției „Marcel Duchamp and the Lure of the Copy”, Colecția Peggy Guggenheim vine cu o nouă expoziție promițătoare. Expoziția promite a fi cea mai mare retrospectivă a avangardei lui Jean Cocteau, organizată până acum în Italia. Cunoscut și apreciat de Pablo Picasso, Apollinaire, Coco Chanel și Édith Piaf, artistul a excelat ca illustrator, cineaste, actor, eseist, poet și dramaturg. Publicul poate vedea grafică, desene, bijuterii, cărții, tapiserii, reviste, filme și fotografii. „The Juggler’s Revenge” explorează lumea evolutivă și profund autentică a lui Cocteau, cu toate momentele cruciale ale unei existențe tumultoase.

Poți vizita expoziția în perioada 13 aprilie – 16 septembrie 2024.

Expoziția „The Last Caravaggio”, National Gallery (Londra, Marea Britanie)

Expoziția de la Galeria Națională din Londra se focusează pe ultimii ani din viața celui mai titrat pictor baroc italian, ale cărui opere recunoscute pentru realismul profund și tulburător. Din expoziție fac parte opere precum „Martirul Sfântei Ursula”, însoțită de o scrisoare-document în care este detaliat procesul de crearea a acesteia și „Salomeea cu capul lui Ioan Botezătorul”. Operele introduc privitorul în universal tulburător, marcat de violență, durere și probleme juridice al lui Caravaggio.

Poți vizita expoziția în perioada 18 aprilie – 21 iulie 2024.

Expoziția „Caspar David Friedrich: Infinite Landscapes”, Alte Nationalgalerie (Berlin, Germania)

Comemorând 250 de ani de la nașterea lui Caspar David Friedrich, Alte Nationalgalerie organizează o expoziție majoră, care include 60 de picturi și 50 de desene din Germania și din străinătate ale artistului. Friedrich este cel mai cunoscut artist perisagistic al mișcări romantic din Germania secolului XIX. Expozițiile cuprind cele mai frumoase lucrări ale artistului, printre care „Călugărul de lângă mare” și „Abația din pădurea de stejari”. Tema expoziției este relansarea artei lui Friedrich în secolului XX, după ce dispăruse din lumea artei la sfârșitul secolului XIX.

Poți vizita expoziția în perioada 19 aprilie- 4 august 2024.

Expoziția „Olympism: Invenție modernă, moștenire antică”, Muzeul Luvru (Paris, Franța)

Parisul se pregătește pentru găzduirea Olimpiadei, organizând o expoziție dedicate istoriei jocurilor olimpice. Aprofundând originile modern ale Jocurilor Olimpice, expozițiile evidențiază aportul politicii și efortul organizatoric depus în organizarea, după model antic, a titratei competiții sportive.  Astfel sunt puse în lumina personațități precum Pierre de Coubertin, „părintele” Jocurilor modern și Emile Gilliéron, artistul official al edițiilor din 1896 și 1906. Atracția expoziției este Cupă Olimpică, create pentru câștigătorul maratonului de la Olimpiada din Atena, din 1896.

Poți vizita expoziția în perioada 24 aprilie – 16 septembrie 2024.

Citește și: