• Avocatul Virgil Bărbulescu consideră că nu este în regulă faptul că elevii pot obţine note mai mici după contestaţiile la Bac sau la Evaluarea Naţională
  • Bărbulescu cere Avocatului Poporului să ia măsuri pentru a modifica ordinul de ministru
  • „Este un principiu fundamental în Drept potrivit căruia nimănui nu-i poate fi agravată situaţia în propria cale de atac”

Nu este deloc în regulă că elevii care contestă notele de la Evaluare Naţională sau la Bacalaureat pot primi note mai mici decât cele iniţiale. Asta este concluzia avocatului Virgil Bărbulescu şi cere instituţiei conduse de Renate Weber să ia măsuri pentru a modifica respectivul ordin de ministru. Virgil Bărbulescu spune, în sesizarea trimisă Avocatului Poporului, că în acest fel se încalcă un principiu fundamental din Drept, cel potrivit căruia situaţia unei persoane nu poate fi agravată după ce a depus o cale de atac.

În ordinul de ministru se arată că elevii depun contestaţie printr-o declaraţie, în care „se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”.

„Este un principiu fundamental în Drept potrivit căruia nimănui nu-i poate fi agravată situaţia în propria cale de atac. Asta ce presupune? La un moment dat, dacă o persoană se plânge de o măsură care este adoptată împotriva ei – şi nota obţinută de un elev reprezintă – putem extrapola- o măsură adoptată faţă de o persoană – o contestaţie împotriva acelei măsuri nu poate să-ţi îngreuneze ţie situaţia pentru că o putem asimila unei căi de atac.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Ar fi injust să obţii o notă la un examen – că este de capacitate, Bacalaureat – să te declari nemulţumit de acea notă, tu să apreciezi că ai fi meritat mai mult şi, la recorectare, să ţi se scadă nota respectivă. Evident, dacă ai fi fost în cunoştinţă de cauză, nu ai mai fi efectuat acel demers”, spune avocatul Virgin Bărbulescu.

„Prin contestaţie autorul acesteia formulează, practic, o plângere, respectiv îşi manifestă nemulţumirea faţă de o măsură adoptată în contra sa, scopul spre care tinde fiind ori revizuirea măsurii ori anularea acesteia, nicidecum crearea unei situaţii mai grele ori vădit mai împovărătoare”, se arată în sesizarea depusă de avocat.