Marius Tucă i-a avut invitați, miercuri, pe analistul Ion Cristoiu, pe istoricul Marius Oprea și pe politologul Bogdan Teodorescu în cadrul emisiunii Marius Tucă Show de la ora 18.00.
Advertisment
Analistul Ion Cristoiu a spus, la „Marius Tucă Show”, că „există o dislocare între mâinile lui Iohannis și ceea ce spune” șeful statului.
„Aceste 10.000 de cazuri pe zi care sunt acum vor fi plătite. El (Iohannis – n.red.) vine și spune că că merită să traversăm deșertul ăsta al pandemiei. Putem avea oricât de mulți morți, dar noi facem alegeri. Așa ceva e penal”, a spus Ion Cristoiu.
Recomandări
În cadrul emisiunii, Marius Tucă l-a felicitat pe Bogdan Teodorescu pentru noua sa carte, „În căutarea glonțului de argint”.
Marius Tucă: Felicitări pentru această carte! Este pentru toți cei care urmăresc viața politică, e o carte obligatorie despre marketingul electoral dar eu spun că e despre istoria recentă.
Bogdan Teodorescu: Motivul pentru care am început să scriu cartea e acest concept de marketing politic pe care spațiul românesc l-a luat nemestecat. E bine ca aceste lucruri să fie memorate.
Marius Oprea: Este un discurs foarte coerent, articulat, într-un limbaj accesibil, rece, nepartizan, care oferă o oglindă completă asupra acestui concept, mie străin până acum. Politica se vinde ca toate celelalte mărfuri. În esență, tot o marfă rămâne. Ceea ce Bogdan Teodorescu și colaboratorul său au făcut e extrem de important pentru că va ajunge la politicieni, teoretic. La ingelectuali. Sincer, nu-l văd pe domnul cu “ciasuri” să citească așa ceva. Ea va fi pentru jurnaliști, intelectuali, analiști, primul ghid extrem de util pentru a înțelege ce se întâmplă în viața politică românească.
Marius Oprea: Baza dezvoltării în România este ura, lipsa de dialog, excluderea totală. În partea a doua vedem specificitatea românească. Nu am identificat un partid în strictul sens al termenului, care să-și vândă produsul pentru că nici măcar USR nu face acest lucru în România. Sau un partid care să se adreseze exclusiv pieței. La noi, e o mixtură care are la bază păcatul urii.
Bogdan Teodorescu: Liderul politic trebuie să-și atragă alegătorul. La noi, mai ales la liderii de dreapta, vedem un dispreț față de alegător, din care face parte actul politic.
Bogdan Teodorescu: Un om care vrea majorități își respinghe din start o parte din populație. România are o problemă pt că România a stat tot timpul în campanie electorală. Omul politic trebuie să construiască proiectele pentru care e pus în funcție. La noi, din nefericire, această dimensiune a stat tot timpul în campania electorală. Această dimensiune electorală a transformat țara în Republica Electorală România.
Marius Oprea: Au băgat varza murată în istorie
Marius Tucă: Îl întrebam pe Marius Oprea care va fi glonțul de argint în campania asta și el a spus că varza.
Bogdan Teodorescu: Dacă e să vorbim de cifre, voi cita un studiu pe care l-a făcut un prieten de-al meu, care a prins exact blocurile electorale. Suma PNL-USR-PMP va fi de 55 – 57%. Suma PSD-Pro România va fi de 35%. Vom avea două partide mari – stânga – dreapta, PNL – PSD. Mai avem partidul antisistem, USR, care ia voturi de la PNL și face tot ce poate să sape la PNL.
Bogdan Teodorescu: PNL vine după un an foarte complicat. El a guvernat fără majoritate o țară aflată într-o criză fără precedent. La ora actuală, e cotat la 30%. E o pierdere dar nu foarte mare. Opoziția de stânga: în România, PSD a făcut destul de mult. Pentru că a făcut un joc electoral de dublă măsură. Pe de o parte, a susținut că măsurile sunt prea grave, iar pe de altă parte acuză guvernul că a scăpat criza de sub control. Deși tot ei spuneau că această criză nu este relevantă. Viitorii aliați – lupta USR – Pro România – noi, cei buni, vs toți ceilalți.
Bogdan Teodorescu: USR e un partid generațional care vine și care va crește. Nu este încă momentul lui, clar. E un partid-balama, numai că nu suportă nicio ușă. Vom asista la o alianță PNL – USR care va fi contondentă.