• Hackerii au blocat sistemul școlilor publice din Baltimore.
  • Elevii au avut o zi liberă în plus după sărbătoarea de Thanksgiving.
  • Sistemele informatice ale școlilor din România sunt depășite și vulnerabile.

Dacă ai crezut că hackerii atacă doar instituțiile financiare sau de unde pot obține beneficii importante, te-ai înșelat. Un atac de tip ransomware a blocat în întregime sistemul școlilor publice din Baltimore.

A fost o bună ocazie ca elevii să se bucure de o zi liberă în plus după sărbătoarea de Thanksgiving.

Firește că întrebarea care-ți vine-n minte e dacă s-ar putea întâmpla așa ceva și în România. Filip Truță, expert în cybersecurity explică mai multe despre acest subiect.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„Instituțiile de învățământ, deși nu sunt la fel de tehnologizate în România precum cele din occident, au totuși niște sisteme informatice puse la dispoziție. Aceste sisteme informatice, în schimb, sunt depășite, nu sunt deloc actuale, ceea ce le face vulnerabile unor atacuri informnatice precum un atac ransomware.”, spune Filip Turță, expert cybersecurity.

Și cum știi la ce nivel de informatizare sunt școlile din România, Filip îți spune și care sunt câțiva pași pe care autoritățile ar trebui să îi facă pentru ca să evite un asemenea atac asupra școlilor din România.

În cazul ransomware, în primul rând, școlile trebuie să-și facă copii ale datelor și să le stocheze într-un mediu online pentru a le proteja împotriva unui potențial atac. O a doua soluție bineînțeles este să achiziționeze și să instaleze ultima versiune a sistemului de operare pe care aleg să-l folosească. Și nu în ultimul rând, să folosească o soluție de securitate de la un producător de renume, un producător de încredere.”, a mai explicat Filip Turță.