- Educația a primit, în proiectul de buget, 2,5% din PIB în anul 2021
- Premierul spune că suma totală e de 40 miliarde lei, 3,6% din PIB
- Anul trecut, Educația a avut 30,5 miliarde, adică 2,7 din PIB
- Legea spune că bugetul Educației trebuie să fie de 6% din PIB
6% din produsul intern brut pentru educație. Atât spune legea că trebuie să aloce Guvernul pentru învățământ.
Asta nu a împiedicat toate guvernele de până acum să se folosească de artificiul prorogării si au dat mai putin de jumatate din bani.
Conform Legii educației nr. 1/2011, „Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”.
Asta va face și Guvernul Cîțu. Pentru 2021, bugetul educației prevăzut în proiectul de buget din nou mic și fără investiții.
Pentru 2021, suma alocata la Educație e de 28,5 miliarde lei- 2,5% din PIB. Ministrul Educației și premierul spun ca real sunt mai multi. Pentru ca mai vin bani de la bugetele locale.
„Sunt 40 de miliarde de lei alocați. Sunt cheltuieli pe care le fac autoritățle locale, sunt cheltuieli pe care le face ministerul educației”, a spus Florin Cîțu.
„Este exact cum se spune că i s-a dat o mașină doar că nu i s-a dat, i s-a luat și nu era mașină, era bicilcletă. 28,5 miliarde de lei, îm traducere liberă, 6 milioane de euro .Nu a mai existat niciodată ca buget în România”, a explocat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Indiferent care este numarul, el nu acopera 6% din PIB, cum cere legea.
Cifrele Eurostat arată că România aloca cel mai mic procent din buget pentru educație din Europa. Suedia alocă 6,8%, Danemarca 6,5%, iar la polul opus, cinci state alocă sub 4% din PIB: Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda. Sub 3% a alocat un singur stat: România. In lume,până și Burkina Fasso și Burundi dau mai mulți bani pentru educație decât România.
Fost ministru al Educației: „Se pare că vrem o pregătire a forței de muncă pentru cules sparanghel”
Petru Dandea, secretar general Cartel ALFA, a vorbit, la „ȘTIU”, despre bugetul pe 2021 pentru Educație.
„În companiile serioase, managementul spune că principalul capital este forța de muncă. Nici cea mai tehnologizată companie nu poate funcționa fără forța de muncă. E un lucru greu de înțeles pentru Guvernul României pentru că, și anul acesta, rămânem la sub 3% din PIB. Nu e doar cel mai mic din Europa, ci și din alte state.
Există o lege care spune că procentul trebuie să fie de 6% din PIMB. Această lege este prorogată, pentru ca sumele care se acordă Educației să fie, de fapt, mult mai mici. Generații întregi vor deveni oameni greu integrabili pe piața forței de muncă
Fostul ministru al Eduației, Mircea Miclea, spune că era de așteptat ca bugetul alocat educației să fie atât de scăzut în acest an.
„Este cel mai mic din 1995 încoace. Ca procent, e rușinos că s-a întâmplat lucrul acesta. E dureros, e greșit că e așa. E ca și cum ai sabota principala resursă a României. Se pare că vrem o pregătire a forței de muncă pentru cules sparanghel”, a comentat, la Aleph News, Mircea Miclea.
România, repetentă la Educație
Burkina Fasso și Burundi alocă un procent de două ori mai mare pentru educație decît România, iar Brazilia de patru ori.
- Suedia – 6,8% din PIB
- Danemarca – 6,5% din PIB
- Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda – sub 4 % din PIB
- Burkina Fasso – 5,4% din PIB
- Burundi – 5,1 % din PIB
- Brazilia – 6,3% din PIB
(Sursa: Eurostat, 2019)