Părinții care petrec mult timp pe telefon își neglijează copiii. Grațiela Dan: „Copilul poate rămâne cu ideea că nu este suficient de important”

Ce face copilul tău cât tu stai pe telefon?

Când părinții petrec prea mult timp pe smartphone, pot ajunge să-și excludă copiii din interacțiunile zilnice. Un studiu publicat de PsyPost arată că utilizarea excesivă a telefonului de către părinți poate perturba timpul petrecut în familie și crește nivelul de stres. Acest comportament poate genera sentimente de respingere și lipsă de atenție pentru cei mici, afectându-le dezvoltarea emoțională. Specialiștii atrag atenția că părinții ar trebui să fie conștienți de timpul petrecut pe telefon și să prioritizeze conectarea cu copiii în momentele cheie ale zilei.

Grațiela Dan, psiholog, explică care este impactul asupra copiilor când acesția nu primesc atenția necesară din partea părinților, care petrec prea mult timp pe telefon.

„Dacă rămânem conectați acolo, riscăm să îl lăsăm singur și riscăm repercursiuni fizice, psihice, comportamentale. Așa cum s-a spus la început, copilul poate rămâne cu ideea că el nu este suficient de important, că el nu este suficient de interesant din moment ce tata stă cu capul în cutia aia sau în ecranul telefonului sau în televizor sau în laptop. Din momente el stă acolo iar eu stau aici singur el înseamnă că e mai interesant ce găsește el acolo. Asta este viitoarea schemă de stimă de sine redusă. Viitoarea schemă de sunt insuficient, de deștept, de frumos, de atractiv și așa mai departe. Deci iată-tă un prim pericol, la nivel emoțional, la nivel psihic. La nivel comportamental, cine va fi acest copil? Va fi viitorul adult cu stil de comportament evitant. Va evita socializarea, relațiile, pentru că el nu va ști ce să spună după bună ziua. Nu a avut de unde să învețe”, explică Grațiela Dan.

Care sunt repercursiunile în plan fizic ale copiilor care sunt neglijați de părinți?

„Faptul că poate rămâne nemâncat, că poate să cadă, să-și rupă un picior, să se joace cu câinele, să-l muște câinele, să se întâmple ceva, un accident casnic. Deci nu sunt numai repercursiuni în plan psihic privind dezvoltarea emoțională a copilului”, spune Grațiela Dan.

Exit mobile version