- Este benefic să-ți exprimi neplăcerile despre anumite exenimente care se petrec la locul de muncă.
- În momente de intensitate emoțională, ai putea simți nevoia să te confesezi unui coleg.
- În schimb, dacă ești încărcat de emoții negative de acasă, încearcă să treci peste ele la locul de muncă.
La locul de muncă, emoții precum dezamăgirea, frustrarea și furia sunt inevitabile. În momente de intensitate emoțională, ai putea simți nevoia să te confesezi unui coleg. Adesea, vorbim despre „eliberarea” emoțiilor, cu scopul de a reduce intensitatea acestora. Însă, ce facem când emoțiile negative provin din evenimente care nu țin de locul de muncă? Pentru acest aspect, Radu Leca, psiholog, îți oferă o soluție.
Advertisment
Însă, eliberarea emoțională este benefică sau dăunătoare? Răspunsul depinde de mai mulți factori: cum, cui, când, unde și cu ce scop îți exprimi sentimentele sau de ce sunt determinate.
Cum și Cu Ce Scop
Emoțiile sunt reacții fiziologice provocate de gânduri sau percepții. De ce, atunci, simțim nevoia să ne descărcăm? Pentru că ne place să avem dreptate. A fi victima unei nedreptăți poate atrage simpatie și atenție, punând accentul pe greșelile altora în loc de ale noastre.
Recomandări
Însă, sunt și cazuri în care emoțiile negative trebuie lăsate acasă. Când? Atunci când nu au legătură cu locul de muncă.
Cum să-ți exprimi emoțiile
În loc să repeți în mod obsesiv ce te-a deranjat, încearcă să împărtășești colegilor ce s-a întâmplat și cum te simți, dar cu scopul de a-ți examina perspectiva. De multe ori, căutăm validarea perspectivei noastre. Colegii te pot susține din empatie sinceră sau din presiunea de a fi de acord.
Lasă emoțiile negative de acasă, acasă!
În schimb, dacă ești încărcat de emoții negative de acasă, încearcă să treci peste ele la locul de muncă. De ce? „Externalizarea emoțiilor negative aduse de acasă poate crea o atmosferă neplăcută la locul de muncă.” spune Radu Leca, psiholog.
De aceea, dacă vrei să ai o experiență plăcută la locul de muncă, încearcă să uiți de neplăcerile personale. „Dacă îți dorești o experiență calmă la locul de muncă, atât pentru tine, cât și pentru colegi, emoțiile negative personale trebuie lăsate acasă.” mai spune Radu Leca.
În schimb, dacă ești încărcat de emoții negative de acasă, încearcă să treci peste ele la locul de muncă.
Citește și:
- Cu ochii ,,numai după” smartphone-uri. Românii petrec în medie aproximativ 7 ore pe telefon
- Cum prefațezi ce zice Eminescu în materie de xenofobie? Îți poate spune ce înseamnă un stat, dar și cum recunoști o națiune
- Ryan Gosling, criticat de fani. Ce reacție a avut actorul după ce „I’m just Ken” a luat premiul pentru cel mai bun cântec original