- Un studiu arată că bunăstarea profesorilor depinde de volumul de muncă, climatul de la școală și apreciere
- Studiile arată că mai mult de jumătate dintre profesori au luat în considerare demisionarea
- Scopul studiului este acela de a afla care sunt punctele slabe ale profesorilor din școli
Cum facem profesorii fericiți? Randamentul acestora este determinat de locul de muncă și de cum sunt tratați acolo.
Care sunt factorii care influențează profesorii?
Un studiu realizat de Bacalaureatul Internațional a studiat situația profesorilor la locul de muncă. Rezultatele arată că performanța acestora depinde de bunăstarea job-ului și de volumul de muncă, climatul de la școala unde predau și de gradul de apreciere al muncii lor. De altfel, alți factori includ satisfacerea salarială, relațiile profesioniste, securitatea job-ului, învățarea continuă și recogniția de la locul de muncă.
Cercetarea arată că mai mult de jumătate dintre profesori au luat în considerare să demisioneze. Savanții atrag atenția că sistemul educațional trebuie să îmbunătățească mediul de lucru înainte ca declinul numărului de profesori să ducă la o adevărată criză de personal.
Care este scopul profesorilor?
Scopul cercetării realizate de Bacalaureatul Internațional este acela de a detecta punctele forte și punctele slabe ale profesorilor. Acest lucru are impact, ulterior, asupra elevilor și studenților, al căror dezvoltări educaționale depind de cadrele didactice.
„Studiile indică că primii cinci ani la catedră sunt cei mai grei ani, mai ales dacă în formarea inițială, în facultatea de chimie, să spunem, ai făcut doar câteva ore de practică pedagogică. De multe ori un astfel de profesor e lăsat singur în fața colectivelor de elevi, fără ghidaj, mentorat, sprijin. Iar motivația lui este afectată suplimentar dacă a reușit să obțină o notă bună la titularizare și a intrat într-o școală cu o cancelarie neprietenoasă”, declară Daniela Vișoianu, expert în educație, pentru Aleph News.
Citește și: