Cum ne apărăm împotriva deepfake-urilor? Dan Cîmpinean, Director DNSC: „Trebuie să încetăm ca utilizatori în a mai fi naivi și să conștientizăm faptul că acest risc este unul real.”

Tehnologiile avansate permit generarea și modificarea imaginilor și a videoclipurilor la un nivel fără precedent. Această capacitate ridică probleme legate de autenticitatea și veridicitatea
informațiilor. În acest context, rolul informării despre pericolele deepfake-ului devine crucial.

Cum facem diferența dintre real or fake?

„Este foarte complicat  să dau un răspuns simplu. În acest moment este una dintre cele mai mari provocări pe care atât autoritățile cât și simpli utilizatori o întâmpină”

„Din păcate, sunt foarte multe instrumente simplu de utilizat, așa cum ați spus și dumneavoastră, prin care o imagine, o înregistrare audio sau o înregistrare video poate fi manipulată pentru a fi utilizată în scopuri malicioase. Noi, la Directoratul Național de Securitate Cibernetică, ne uităm cu mare atenție la acest tip nou de riscuri cibernetice care a apărut. Încercăm să avansăm cât mai mult prin activitățile pe care le facem, în vederea prevenirii acestor tipuri de manipulări, atacuri și așa mai departe.”

„Una dintre concluziile principale pe care le avem este că trebuie neapărat să investim masiv cu toții în educarea utilizatorului. Și trebuie ca utilizatorul final, să conștientizeze că nu absolut orice imagine, orice înregistrare audio sau video pe care o găsește pe internet sau pe care o primește prin orice canal este una veridică. Totodată, utilizatorul trebuie să conștientizeze faptul că, la acest moment, există grupări infracționale care manipulează astfel de înregistrări.”, a declarat Dan Cîmpinean, Director al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, pentru Aleph News.

Exit mobile version