• Studiile arată că ne formăm comportamentul financiar și relația cu banii în primii șapte ani de viață
  • Copiii pot participa la cursuri de educație financiară
  • Una dintre lecțiile de suces din perioada pandemiei, este despre gestionarea banilor în situații de criză

Studiile arată că ne formăm comportamentul financiar și relația cu banii în primii șapte ani de viață. Așa că este esențial ca de la vârste fragede să înțelegem ce sunt banii și cum îi folosim. Mihai Dinu este părinte, a terminat o facultate economică și a încercat el să le ofere o educație financiară celor doi copii. Nu i-a ieșit. Andrei, băiatul lui, se plictisea repede la orele improvizate.

„Am preferat să mergem pe ideea unui curs, este mult mai structurat. Știe în general să targeteze lucrurile pentru vârsta copilului și am observat că a fost mai atent, mai captivat de ce s-a întamplat acolo”, a spus Mihai.

Andrei a învățat să-și planifice bugetul și să economisească. Acum știe valoarea banilor și are idei despre cum să-i investească. Ba chiar le oferă lecții celor din familie ori de câte ori are ocazia.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„L-am auzit povestind cu bunicii făcându-le la rândul lui educație lor și criticându-mă pe mine acolo unde consideră el că lucruruile nu sunt în ordine, lista de shopping , chestii de genul acesta”, a adăugat Mihai.

„Eu înainte nu aveam deloc grijă de banii mei. Am învățat cum să-mi cheltui banii. Adică de exemplu, văd niște papuci care costă foarte mult, după câteva luni, ani nu o să-mi mai vina și degeaba i-am luat”, a spus Andrei.

Anamaria Ciuhuță de la Financial Parenting spune că dacă părinții au obiceiuri financiare proaste, copilul nu va învăța să-și administreze banii corespunzător. Una dintre lecțiile de suces din perioada pandemiei, este despre gestionarea banilor în situații de criză.

„Să pierzi un contract sau o sursă de venit și ce însemană asta după aia în banii pe care îi cheltui și de aici am ajuns la lista nevoilor, cum facem prioritățile”, a spus Anamaria Ciuhuță, fondator Financial Parenting.

În cadrul unui astfel de curs, copilul tău primește informații utile pentru a ajunge un adult educat financiar.

„Și cum făceau oamenii pe vremuri aceste schimburi până să apară banii, ajungem la motivul pentru care a fost nevoie de bani și cum au fost primele forme de bani, după care ajungem la banii așa cum sunt azi”, povestește Anamaria Ciuhuță despre troc.