- Elevii de clasele a XII-a au susținut marți, 27 iunie, proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2023.
- Cei de la filiera teoretică – profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.) au dat examen la Istorie.
- Varianta de subiecte extrasă a fost cea cu numărul I.
La istorie au dat examen elevii de la filiera teoretică, profil umanist, toate specializările, filiera vocaţională – profil artistic, toate specializările – profil sportiv, toate specializările – profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor – profil teologic, toate specializările.
La Subiectul I, au fost urmatoarele cerințe pe baza textelor:
- de precizat numele Principatului autonom de la sursa B
- de menționat 2 spații istorice care apar atât în sursa A cât și în sursa B
- o informație cu privire la politica externă a domnitorilor români din sursa A
- litera corespunzătoare sursei care susține că popoarele balcanice sunt ocupate de otomani
- relație cauza-efect din sursa B și rolul acesteia
La Subiectul al II-lea elevii au avut un text despre convenția Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Au avut de precizat secolul, numele domnitorului, punctul de vedere despre Convenția de la Paris din 1858. La exercițiul 6 au avut de argumentat printr-un fapt istoric relații internaționale în România, în perioada 1875 – 1900.
La Subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu despre România în perioada postbelică, de precizat o actiune politică din perioada României 1946 – 1947, precizarea a două practici politice din perioada stalinistă, formularea unui punct de vedere cu privire la Războiul Rece și formularea unui punct de vedere cu privire la sfârșitul regimului comunist în România.
Accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise s-a făcut în intervalul 7:30 – 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.
Citește și: