• Europa se încălzește cu 2,3°C peste era preindustrială, iar la nivel global crește cu 1,3°C
  • Potrivit studiului, în ultimii 20 de ani, decesele legate de căldură au crescut cu 30%
  • Vara trecută, valurile de căldură au lovit sudul Europei iar incendiile au devastat Grecia

Europa suferă cel mai tare din cauza încălzirii globale. O spune un nou studiu, care arătă că temperatura medie pe continentul pe care te afli a crescut cu 2,3 grade peste era preindustrială, în timp ce la nivel global creșterea e de 1,3 grade.

Raportul mai indică și faptul că decesele legate de căldură au crescut cu aproape 30% în ultimii 20 de ani. Vara trecută, valurile de căldură au amenințat sudul Europei, iar incendiile de pădure au lovit puternic Grecia.

Alex Găvan:„ În România avem la îndemână metodele să putem să mitigăm schimbările climatice din jurul marilor orașe”

„În România avem la îndemână una dintre metodele să putem să mitigăm schimbările climatice în jurul marilor orașe. Spun să le mitigăm pentru că nu prea mai putem să le combatem total. Adică am depășit acel tipping point în care am putea să le. Cum să zic, să le eliminăm. Cel mult noi putem să ne adaptăm în momentul de față și una dintre soluțiile cele mai bune sunt pădurile periurbane, atunci când vorbim de orașe.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Și nu în ultimul rând, și la fel de important, vorbim de accesul la apă sau mai bine zis, lipsa accesului la apă cu care și Bucureștiul se va confrunta în următorii ani.

Dincolo de incendiile de care vor vorbeați, imaginați-vă că numai acum doi-3 ani, în Mogoșoaia, practic lângă București, oamenii au avut aparaționalizată ce face Parcul Național Natural Văcărești sau ce fac pădurile astea din centura verde. Ele acționează și ca un mare burete, ca un mare rezervor de apă. În perioadele ploioase acumulează apa, urmând ca în perioadele secetoase să dea ușor drumul apei. Și foarte uzați, foarte puțin se gândește la lucrul ăsta.

Pădurea este și generatoare de ploaie, este un lucru dovedit științific. Acolo unde sunt păduri, perioadele ploioase sunt mult mai frecvente. Deci, da, avem deja un proiect concret legat de București, pe care noi sper, sperăm să îl extindem și la alte orașe ale țării, acela de a mitiga schimbările climatice prin crearea de centuri verzi în jurul marilor orașe”, a spus Alex Găvan la Aleph News.

Citește și