Ascultă articolul
Primăvara este perioada în care organismul își intensifică procesele naturale de curățare și regenerare. Iar conform medicinei tradiționale chineze, ficatul este organul asociat cu primăvara, el fiind primul filtru al corpului care procesează și elimină toxinele provenite din alimente, medicamente, alcool și poluanți din mediu.
Având peste 500 de funcții vitale, ficatul este responsabil printre altele de producția de bilă, esențială pentru digestia grăsimilor, de reglarea nivelului de zahăr din sânge și chiar și de producția de proteine necesare pentru combaterea infecțiilor și regenerarea organelor.
Tot ficatul este și locul de sinteză a colesterolului, care la rândul lui ajută la sinteza adrenalinei și a unor hormoni esențiali organismului: progesteron, testosteron, estrogen.
Trecerea peste sezonul rece unde ai avut o alimentație bogată în grăsimi, proteine și alimente procesate lasă în urmă un ficat încărcat, care poate duce la oboseală cronică, digestie lentă și dificultăți de concentrare.
Probleme de piele, cum ar fi acneea sau iritațiile, pot fi și ele asociate unui ficat suprasolicitat și a acumularii toxinelor.
Detoxifierea ficatului la începutul primăverii ajută la eliminarea toxinelor acumulate și îmbunătățește metabolismul, oferind mai multă energie organismului.
Consumul de alimente verzi precum spanacul, leurda, păpădia și urzicile sunt foarte benefice în acest sezon.
Hidratarea adecvată și reducerea consumului de alcool, zahăr și alimentelor procesate este recomandată.
Suplimentarea cu extracte din plante cum este Armurariul, sau extracte gemoterapice din muguri de Alun, mlădițe de Rozmarin și mlădițe de Ienupăr, poate susține funcția de detoxifierea a ficatului și regenerarea hepatică prin diverse mecanisme.
Mlădițele de Rozmarin stimulează funcția hepatică, favorizând detoxifierea naturală. Mlădițele de Ienupăr au un efect diuretic și depurațiv, ajutând la eliminarea toxinelor prin urină, reducând astfel presiunea asupra ficatului. Ienupărul sprijină digestia prin stimularea secreției de bilă și protejează ficatul împotriva inflamațiilor cauzate de toxine sau afecțiuni hepatice.
Mugurii de Alun susțin regenerarea hepatică, au un efect drenant care favorizează eliminarea toxinelor acumulate în ficat și în organism, dar și ajută la reglarea metabolismului lipidelor.
Atunci când ai grijă de ficatul tău, reclami vitalitatea și energia în viața ta.
Advertisment