Cala, Zantedeschia mai este cunoscută sub numele de crin african sau varkoor cu origini în Africa de Sud.
În mitologia greacă se povestește că Zeus își dorea foarte mult ca fiul său Hercule, conceput cu o muritoare să fie puternic. Așa că în timp ce Hera dormea, acesta îl punea la sânul ei pentru a-l alăpta. Dar într-o seară aceasta se trezește și speriată aruncă copilul de la sân. Laptele care se scurge dă naștere stelelor iar cel care ajunge pe Pământ ar fi dat naștere frumoșilor crini. Florile superbe ar fi făcut-o pe Venus, zeița iubirii atât de invidioasă încât a blestemat floarea cu un vârf inestetic în mijloc. Forma feminină a florii a fost asociată de egiptenii antici cu fertilitatea și sexualitatea.
În limbajul victorian al florilor, cala reprezintă frumusețea feminină. Dar a mai fost asociată cu uniunea și renașterea. În acestă epocă persoanele care aveau aceste flori în grădină erau considerate persoane prospere.
Floarea a fost muză pentru artiști și scriitori. Freud a văzut floarea ca pe un simbol al sexualității, iar Georgia O’Keefe a pictat cala atât de provocator încât a fost numită Doamna Crinilor.
Forma petalei oferă o conexiune naturală cu femininul sacru, de aceea cala a mai fost asociată cu Fecioara Maria, ca simbol al purității, sfințeniei și al credinței.
În epoca romană, floarea apărea la sărbătorile mari ca martori ai fericirii și purității. Obicei păstrat și azi la majoritatea nunților. Poți zări frumoasele flori în buchetele de nuntă pentru că reprezintă mai ales devotamentul. Se mai obișnuiește să se ofere la a șasea aniversare a nunții.
Datorită unicității florii, aceasta este adesea folosită pentru a marca riturile de trecere ale vieții. Planta este toxică așa că ar fi bine să o ții departe de copii și animale. Deși în aromaterapie, mirosul flori inspiră pozitivitate dar și o sexualitate sănătoasă. Dar dacă vrei să aduci un pic de prosperitate în curtea ta o poți planta în grădină.
Advertisment