Trecutul ne-a arătat că telefoanele și calculatoarele au nevoie de procesoare diferite ca să funcționeze la capacitate maximă, dar viitorul vrea să ne învețe că trecutul nu avea dreptate.
Pornim de la faptul că procesoarele pot fi împărțite în două mari categorii – ARM și X86. Și înainte să îmi spui că nu înțelegi o iotă din ce spun, stai să iți explic.
Procesoarele cu arhitectură ARM sunt cele pe care le vedeam până acum mai mult pe telefoane și tablete pentru că sunt mai mici, au un consum mai mic de energie și produc mai puțină căldură. Costul acestor avantaje? Procesoarele ARM au nevoie de seturi de instrucțiuni separate pentru fiecare proces în parte.
Procesoarele X86 sunt contariul, frații mai mari care cer mai multă energie și care se încălzesc mult mai tare. Avantajul? Rulează mai multe procese cu același set de instrucțiuni. La bază, asta e motivul pentru care până acum au rămas în tabere separate, dar cum bateriile de la laptopuri trebuie să țină din ce în ce mai mult, lucurile încep să se schimbe.
Producătorii au ales deja să le pună pe laptopuri, pe mini desktopuri, sau chiar pe stații de muncă. Daca începi să crezi că o să avem calculatoare mai proaste, lasă-mă să te liniștesc. Testele arată că cea mai recentă tehnologie ARM pe 3 nanometri bate procesoare X86 care au până la 12 nuclee, iar dacă îi întrebi pe cei care au trecut deja la ARM, o să iți spună că nu regretă schimbarea.
Advertisment