Revoluția de la 1848
Advertisment
Sunt 175 de ani de la Revoluția de la 1848. Aceasta, deși înfrântă, a trasat destinul românilor pentru următoarele șapte decenii (1848-1918). Revoluția a elaborat singurul program de țară pe care l-am avut ca națiune română și pe care l-am și înfăptuit.
- Revoluția română a fost una, dar s-a derulat pe trei scene politice diferite, după cum era atunci configurată geografia politică a românilor.
- Primul punct important din acest program a fost unirea din 1859, a Moldovei și Țării Românești și înfăptuirea astfel a României. Cuza a pus în practică în acei ani marile reforme ale modernizării țării.
- Al doilea punct a fost dobândirea independenței absolute a României de la 1877- 1878, urmate de alăturarea Dobrogei la România și la afirmarea țării în plan internațional; de-atunci, românii din imperiile străine tindeau spre țara independentă.
- Al treilea a fost unirea din 1918 și realizarea României întregite.
Revoluția de la 1848-1849 a fost înfrântă, dar a proiectat bine viitorul românilor. Un mare savant și patriot, Silviu Dragomir – secretar al Măritei Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918 – spunea că „o acțiune folositoare nu se judecă numai după mărimea rezultatelor sale, ci și după curăţia intențiilor cu care a fost întreprinsă”. Revoluția a fost făcută cu intenții curate și a rodit România modernă. Pe atunci, decenii la rând, țara a avut în frunte oameni de stat, iar apoi doar politicieni. Oamenii de stat se gândesc la viitorul țării, politicienii la viitoarele alegeri.