Ascultă articolul
În comuna Mărișel din jud. Cluj, trecătorul este întâmpinat de bustul Pelaghiei Roșu, învățătoare de acum circa două secole și luptătoare a Revoluției de la 1848-1849.
A fost unica fiică a judelui sătesc local, care a instruit-o după cărți românești și a trimis-o pentru trei ani la școală, la Pesta. Cu soțul, Ioan Roșu, a avut un copil, pe Andrei, ajuns centurion într-o legiune a lui Avram Iancu și comandant, alături de mama sa, al lăncierilor români în luptă cu inamicii. Avram Iancu i-a organizat militărește pe români, după modelul armatei romane, a transformat Munții Apuseni în Țară Românească și a pregătit apărarea în fața oștilor maghiare. În timpul celei de-a doua lupte de la Mărișel, din 12 martie 1849, Pelaghia Roșu avea să comande femeile din sat, fiindcă nu majoritatea bărbaților erau încartiruiți în alte zone. Femeile au declanșat, la momentul potrivit, un atac călare asupra inamicului, care, crezând că au de-a face cu încercata cavalerie a moților, „a dat dosul” și s-a retras în debandadă. După revoluție, autoritățile habsburgice i-au conferit lui Andrei Roșu „Crucea de Aur” pentru merite, iar mamei sale suma de 100 de florini, „pentru demonstrația săvârșită cu istețime contra insurgenților și eliberarea satului ei”.
S-a stins la vârsta de 70 de ani și a fost îngropată în pământul satului natal. Comisia Femeilor Române din Abrud a înlocuit la 1900, pe ascuns, crucea de lemn de pe mormântul Pelaghiei cu o troiță de piatră, pentru ca amintirea să-i rămână neștearsă.
Advertisment