Johannes Honterus (1498-1549)

Se naște la Brașov, în urmă cu 525 de ani și veghează și azi orașul, prin statuia din curtea Bisericii Negre, simbol al calității sale de cel mai important umanist al sașilor transilvăneni.

  • A studiat pe lângă călugării dominicani din oraș, apoi la Universitatea din Viena, unde obține licența și masteratul; este profesor la Universitatea Jagiellonă din Cracovia și învață arta gravurii și a tipografiei în Basel; revine la Brașov în 1533.
  • Ajunge membru în conducerea orașului (a cetății săsești) și ia măsuri de modernizare a administrației.
  • Creează o tipografie, tipărește cărți dedicate Reformei religioase luterane, fondează prima fabrică de hârtie cu piață deschisă spre Țara Românească și Moldova; construiește primul gimnaziu umanist la Brașov, cu bibliotecă proprie și regulament de funcționare; s-a ocupat în mod special de educația tineretului în limba germană, în locul latinei; a promovat prima reprezentație teatrală din această parte a Europei.
  • I-a atras pe sașii transilvăneni la noua confesiune luterană; aceștia s-au rupt definitiv de catolicism și au trecut definitiv la luteranism.

   Honterus rămâne un model de umanist și reformator european, dar și de cartograf. Rămân de mare interes hărțile sale, prima a Transilvaniei, în 1532 și o alta în 1542, inclusă într-o lucrare numită Rudimenta Cosmographica, în care apar teritoriile celor trei țări, Valachia, Moldova și Transilvania, sub numele generic de Dacia.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ