Tu știi pe ce lume trăiești? este sloganul de aniversare a 3 ani de Aleph, canalul de televiziune la care vă uitați acum. Ca un om al cifrelor, al datelor concrete, al datelor statistice, care sunt cel mai ușor de interpretat, de comentat, cred că știu pe ce lume trăiesc. Cel puțin așa sper. Știu însă sigur că trăiesc în cea mai interesantă lume pe care o poți trăi, cel puțin ca ziarist. Niciodată în istorie, cel puțin din ce am citit, nu am trăit atât de multe evenimente ca acum, într-un termen atât de scurt.
Niciodată nu m-am gândit că pot trăi pe viu într-o pandemie, într-o apocalipsă reală, în care să fim închiși în casă la figurat, dar mai ales la propriu. Nu m-am gândit că pot trăi în secolul 21, într-o lume globalizată, cu un război real lângă mine, iar viața să meargă înainte, cel puțin pentru mine, pentru noi, ca și cum nu se întâmplă nimic. Nu m-am gândit că voi trăi o revoluție tehnologică, digitală, comunicațională, atât de puternică, o revoluție care a schimbat și schimbă lumea în fiecare zi. Nu m-am gândit că pot să urc într-un avion dimineața, cum te urci într-un autobuz, în 2 ore să fiu în centrul Vienei la o cafea, iar după amiază să fiu înapoi la București, ca și cum ai merge la servici.
Nu m-am gândit că acum ai mai multe șanse, mai multe oportunități de carieră, de business, sociale în România, decât în altă parte. Nu m-am gândit că voi trăi atât de multe evenimente politice, economice, sociale, tehnologice, demografice, într-un timp atât de scurt. Poate nu știu pe ce lume trăiesc, dar sigur știu că lumea în care trăiesc acum este cea mai interesantă lume, o lume pe care nu poți să ți-o imaginezi până nu se întâmplă, până nu trăiești în ea.
Interesant este ce ne va aduce inteligența artificială.
Advertisment