Pe medie, salariile vor crește anul viitor cu 8-10%, dar nu toată lumea va primi la fel.
Advertisment
De la 1 ianuarie, dacă nu se schimbă ceva, salariul minim ar trebui să crească cu 10%, de la 1.386 de lei net, la 1.524 de lei net, adică un plus de 138 de lei pe lună. Nu mai contează ca această creștere va fi înghițită de creșterea prețurilor și a facturilor la utilități.
Creșterea salariului minim afectează direct 1,3 milioane de oameni, aproape 100% din sectorul privat. Nu știu dacă sunt 100 de angajați de la stat care să aibă salariul minim. Această creștere a salariului minim va antrena mai multe creșteri salariale în economie, dar nu știu dacă vor fi cu același procent, de 10%.
Recomandări
Compania de consultanță PwC spune că în urma studiului PayWell pe 2021, companiile private se așteaptă la o creștere medie de 8,1% a salariilor de bază anul viitor, după o creștere medie de 8,9% în acest an.
Această creștere, de 8,1%, așteptată pentru anul viitor este dublă față de estimări, ceea ce va pune o presiune mare pe bugetul companiilor.
În acest an, în industrie s-au înregistrat creșteri salariale de 13,6%, în sectorul farma de 10,5%, în retail de 8,2% și în bănci de 8%.
Anul trecut, în toamnă, intram pe un val de optimism economic adus de ieșirea mai rapidă din lockdown. Acum, situația este puțin schimbată: creșterea economică se va tempera, inflația va crește peste așteptări, facturile la utilități vor sări în aer, plus că nu știm dacă vom avea suficientă căldură în iarnă având în vedere tensiunile de pe piața gazelor și energiei electrice.
Toată lumea are speranțe ca aceste creșteri salariale vor fi uniforme, dar nu va fi așa. Vor fi multe companii care nu vor avea bugete pentru creșteri salariale de 8-10%. Va fi o presiune pentru creșterea salariilor mici. Cei din clasa medie vor primi cel mai puțin, iar specialiștii, pe care îi caută toată lumea, își vor negocia pachetele salariale parte în parte.
Ne așteaptă căteva luni extrem de complicate.