După un an și jumătate, adică din ianuarie 2023, BNR a redus pentru prima dată dobâna de referință de la 7% la 6,75%.
Banca Națională își justifică această decizie prin faptul că inflația, care în luna mai era de 5,12% va scădea peste așteptări în următoarele luni. Și cum dobânzile depind de evoluția inflației, o reducere a dobânzilor ar fi justificată.
Dar, la polul opus, economia crește peste așteptări, salariile cresc mult peste rata inflației, iar consumul revine la o rată de creștere semnificativă de peste 8% pe an. Din acest punct de vedere când economia se supraîncălzește și nu datorită creșterii productivității, reducerea dobânzii nu ar fi fost justificată. Mai ales în condițiile în care avem un derapaj bugetar fără precedent care ne va lovi în 2025 prin creșterea fiscalității și înghețarea cheltuielilor bugetare. După reducerea dobânzii de către BNR, ROBOR-ul la trei luni a scăzut la 5,81%. IRCC-ul, dobânda de referință pentru creditele ipotecare și de consum, și care acum este de 5,86% va scădea după următoarele șase luni.
Nu trebuie să avem mari speranțe în privința scăderii dobânzilor pentru că situația bugetară nu ne va permite acest lucru. Guvernul are nevoie de bani, de foarte mulți bani și atunci va plăti dobânzi mari, pentru că altfel investitorii nu ar pune banii. Așa că dobânzile vor fi ținute în loc mai mult de către derapajul bugetar. Inflația poate să scadă, dar atâta timp cât guvernul are nevoie de bani, dobânzile nu prea vor scădea în piață.
Băncile, care au acum depozitele mai mari decât creditele date sunt pline de lichiditate. Așa că vor reduce dobânzile la depozite înainte să vedem scăderi semnificative la dobânzile pentru credite.
Este bine că BNR a redus dobâna de referință, măcar ca și semnal, dar să nu avem prea mari speranțe că vom vedea prea repede dobânzile de acum 3-4 ani, când IRCC-ul era sub 2%.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ