Vestea bună: anul trecut, România a exportat 4 milioane de tone de grâu din recolta anului agricol 2021, ajungând pe primul loc în Uniunea Europeană, având în vedere că Franța a exportat numai 3 milioane de tone.

Suntem o forță și trebuie să înțelegem că poziția geostategică a Românei reprezintă ceva, spune Cezar Gheorghe de la Clubului Fermierilor Români, un analist expert în comerțul cu cereale.

Dar acest rezultat are o și o concluzie amară: noi suntem o țară eminamente agrară, care exportă pentru că avem surplus. Din 11 milioane de tone de grâu, noi folosim intern circa 3,3 milioane de tone. Ce să facem cu restul? Îl exporăm, a spus Cezar Gheorghe la ZF Agropower.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Capicitatea internă de prelucrare a producției de cereale, care anul trecut a avut un record de 34 de milioane de tone, este destul de limitată. Exportăm grău, dar importăm paste și valoarea adăugată este făcută în Italia sau în alte țări occidentale.

Agricultura românescă a înregistrat o creștere spactaculoasă în ultimul deceniu, cu o dublare sau chiar triplare a producției pe anumite segmente, dar gradul intern de prelucrare a producției a rămas destul de scăzut.

Companiile preferă să exporte pentru că nu are cine să le cumpere marfa intern.

Dintotdeauna, România a fost o țară cu o prelucrare redusă a producției agricole dovadă fiind și deficitul comercial pe care îl avem pe produsele agroalimentare.

Prima generație de agricultori capitaliști după 1989 începe să apună pentru că au o anumită vârstă.

Acum să vedem ce vor face copiii și urmașii lor, care trebuie să preia business-urile în administrație.