Statistic, România a înregistrat în 2021 cel mai ridicat nivel din istorie din punct de vedere economic, cu un PIB de 240 miliarde euro, față de 220 miliarde euro în 2019. Dacă nu se întâmplă ceva major în 2022, România va crește la un PIB de 260 miliarde euro , un nou nivel istoric.

Ca o comparație, PIB-ul este dublu față de momentul aderării la UE și de 6 ori mai mare decât în anul 2000, când, cu chiu cu vai, aveam un PIB de 40 miliarde euro.

Și la nivel salarial, 2021 a fost cel mai bun an pentru salariul minim și mediu, acesta din urmă situându-se la 700 euro. Dar dacă ne uităm la datorii, avem cel mai ridicat nivel al datoriei externe (octombrie 2021, la 132,6 miliarde euro), din care 60% aparține sectorului privat și doar 40% este a statului.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Datoria publică internă totală, care include și datoria externă în valută a statului, a ajuns la 580 miliarde lei și va crește în continuare atâta timp cât vom avea deficite bugetare. Din păcate creșterea economică încetinește, dar dobânzile cresc, ceea ce înseamnă că se acumulează și mai multă datorie.

Deși suntem la cei mai buni ani economici din istorie, creșterea economică nu este distribuită uniform în toată țara. București, Cluj, Timiș, Sibiu, Argeș, Constanța, Iași, generează 70% din businessul din România, în timp ce celelalte 32 de județe se luptă pentru ceea ce a rămas. De aceea vedem discrepanțe atât de mari între București și Cluj versus Botoșani, Vaslui, Mehedinți și celelalte orașe și județe lăsate în urmă.

Pe lângă aceste discrepanțe economice avem și această problemă demografică, oamenii fugind din zonele sărace, fără investiții și fără locuri de muncă mai bine plătite.