Problema și scandalul cerealelor ucrainene, care în loc să fie exportate prin România, o parte au rămas aici, costă România cu totul, aproape 10 miliarde de euro în doi ani. Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, spune că această problemă i-a costat pe fermierii români, dar și pe statul român, aproape 3,5 miliarde de euro în 2022, iar anul acesta pierderea va fi mai mult decât dublă.

Conform înțelegerilor politice, România ar fi trebuit să fie doar o țară de tranzit pentru cerealelor ucrainene către piețele unde companiile din Ucraina, dar și traderii internaționali aveau cumpărători. În schimb, o parte dintre aceste cereale au rămas pe piața românească prăbușind practic prețurile cerealelor românești realizate de fermierii locali.

Cerealele ucrainene vin cu prețuri mai mici pentru că nu au taxe, și au mai puține constrângeri fitosanitare având în vedere că Ucraina nu trebuie să respecte regulile UE, nefiind o țară a Uniunii Europene. Pe lângă faptul că fermierii români au fost aruncați din Portul Constanța de invazia cerealelor ucrainene, pe lângă faptul că prețurile cerealelor pe piața românească s-a prăbușit, cerealelor ucrainene au luat și din piața locală.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Practic, fermierii români au rămas cu cereale pe stoc, la prețuri de producție foarte mari. Unde a fost guvernul Ciucă, unde a fost coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR, unde a fost statul român în toată această situație? “Pe nicăieri”, acuză fermierii români.

Practic, guvernul a fost mai mult interesat de cerealele ucrainene decât de fermierii și cerealele obținute în România. Confruntate cu aceeași problemă, Polonia și Ungaria au decis să-și protejeze piețele lor și pe fermierii lor ]mpotriva asaltului cerealelor ucrainene. În schimb, la București, piața este liberă, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, se ocupă de cormorani.

Practic, guvernul Ciucă nu-i apără pe fermierii locali, nu apără producția locală, nu apără piața locală. Iar guvernul se mai plânge că nu are bani suficienți la buget. De unde să aibă, dacă fermierii români, dacă firmele românești, stau cu marfa pe stoc. O fi război la noi la graniță, dar nu așa a fost înțelegerea în privința tranzitării României de către cerealele ucrainene. Sau poate așa a fost și nu știm noi.