Nu știu cât de mult au crescut tranzacțiile imobiliare, dar prețurile apartamentelor au crescut și cresc în continuare. Nu cu mult, dar cresc. Cel puțin în București, și cel puțin pentru apartamentele noi. Prețurile la apartamentele noi cresc, pentru că prețul de construcție a crescut, având în vedere că materialele de construcții, forța de muncă, impozitele și taxele și, nu în ultimul rând, costul finanțării, au crescut. Multă lume a crezut că prețurile apartamentelor vor scădea, mai ales după ce ne-a lovit creșterea inflației și creșterea exponențială a dobânzilor. Dar, cel puțin la noi, statistic, creșterea salariilor din ultimii 2 ani a depășit inflația. Cursul leu/euro a rămas stabil, așa că prețurile apartamentelor în euro au avut de unde să crească.

Pe piață au revenit investitorii care cumpără pachete de apartamente pentru a le da apoi în chirie sau pentru a aștepta creșterea prețurilor. Chiriile chiar au crescut foarte mult într-un termen foarte scurt, dar, și cu această creștere, de 30-50%, dacă nu chiar mai mult, cererea este mai mare decât oferta. Creditarea bancară, ipotecară și imobiliară, a revenit, cu o creștere de două cifre. Dobânzile la lei s-au stabilizat și încep să scadă, iar băncile se bat în oferte cu dobânzi tot mai mici, chiar sub IRCC, dobânda de referință.

Investitorii din afară, care sunt mult mai experimentați decât noi, observă că în București prețurile sunt cu 50% mai mici decât în Varșovia sau Budapesta și cred că această diferență se va reduce foarte repede, așa că încearcă să cumpere acum apartamente pentru a le vinde mai târziu. Ar trebui să apară o criză ca în 2008 pentru ca piața să scadă, cel puțin la nivelul prețurilor. Dar și așa, piața imobiliară rezidențială de acum este mult mai stabilă, există putere de cumpărare, adică salariile sunt mai mari, există bani în piață, creditarea este în lei și nu mai există expunere pe valută și pe o eventuală creștere a cursului valutar. În aceste condiții, probabilitatea de creștere în continuare a prețurilor apartamentelor este mai mare decât probabilitatea de scădere.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ