Vă vine să credeți sau nu, cu toate problemele pe care le are, România va atinge în acest an cel mai ridicat nivel al PIB-ului, de aproape 1.600 miliarde lei, adică 320 miliarde euro. Anul trecut, PIB a fost de 280 miliarde euro. PIB înseamnă Produsul Intern Brut și exprimă valoarea adăugată în economie într-un an de toată lumea.
Deși suntem în cel mai bun an economic, statistic, pentru România, piața rezidențială din București înregistrează una dintre cele mai abrupte scăderi. Valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 20%, cererea de credite ipotecare și imobiliare s-a redus cu mai mult de 10% din cauza dobânzilor mai la lei, iar dezvoltatorii imobiliari au început să dea înapoi. Numărul de apartamente noi livrate în zona București-Ilfov scade pentru al doilea an consecutiv, estimarea pentru acest an fiind de numai 19.000 livrări noi. Anul trecut, numărul de livrări noi de apartamente a fost de 21.300, în scădere față de 2021.
Din fericire pentru unii, din nefericire pentru alții, prețurile de pe piața imobiliară nu au scăzut, ci dimpotrivă.
Pe lângă problemele legate de dobânzile mari, care țin pe clienți departe de un credit ipotecar sau imobiliar, acum Guvernul majorează taxele și impozitele de pe această piață. De la 5%, TVA-ul crește la 9% pentru apartamentele noi care au un preț până în 120.000 euro. Peste acest prag, TVA este de 19%, rămâne la același nivel, dar Guvernul a introdus o nouă taxă de 0,3% pentru apartamentele care depășesc 500.000 euro.
Dar cel mai mare impact vine din procesul de autorizare de proiecte noi, extrem de greoi în București, iar lipsa PUZ-urilor și a Planului Urbanistic General, celebrul PUG, începe să atârne tot mai mult în posibilitatea de noi dezvoltări imobiliare. Plus că dezvoltatorii sunt într-o ceartă continuă cu Nicușor Dan, primarul Capitalei, pe tema autorizațiilor de construcție.
Construcțiile, construcțiile rezidențiale, ar fi trebuit să susțină economia în această perioadă, dar nu este așa, ci dimpotrivă. Așa că dacă România va intra în recesiune, și blocajul de pe piața construcțiilor rezidențiale a contribuit la acest lucru
Advertisment