Ascultă articolul
Anul trecut, România a avut o creștere economică de numai 0,9%, cu mult sub prognoze, cu mult sub anii anteriori și cu mult sub potențialul de creștere al economiei românești, de peste 5% pe an. Conform unei analize ZF, pe baza datelor de la Statistică, industria a bătut pasul pe loc, în special din cauza Germaniei. Industria din România, unde sunt prezente foarte multe multinaționale, este fidel legată de Germania. Dacă economia și industria din Germania sunt în recesiune sau scad, așa cum se întâmplă de trei ani încoace, acest lucru se vede imediat în comenzile din România. Deși toate guvernele care trec pe la Palatul Victoria vorbesc frumos, patriotic, de reindustrializarea României, în realitate se întâmplă mult prea puțin, multe programe sunt blocate sau durează prea mult, ceea ce nu ajută deloc economia noastră.
Advertisment
Deși este puternic susținută financiar, agricultura a marcat un minus de 10% anul trecut. Este foarte greu să crești fără irigații într-o vreme care se anunță din ce în ce mai secetoasă. Construcțiile, per total, au avut un minus de 2,4%. Dacă guvernul nu ar fi injectat miliarde și miliarde de euro în infrastructura publică, scăderea ar fi fost și mai mare. Asta pentru că zona de rezidențiale merge destul de slab, iar construcțiile de spații logistice și de birouri stagnează, dacă nu chiar sunt pe minus. IT-ul, care altădată avea creșteri susținute, anul trecut a avut doar un mic plus, de 0,3%. Sectorul bancar și de asigurări a marcat un minus de 0,3% iar imobiliarele au avut o scădere de 1,3%.
Centrele de servicii au crescut foarte puțin, cu numai 0,1% , iar statul, prin administrația publică și de apărare, a avut o creștere de 0,6%. Conform analizei ZF, ceea ce ne-a scos anul trecut pe plus la nivelul întregii economii a fost zona de spectacole, pariuri, sport și wellness, cu o creștere fulminantă de 6,8%, adică Untold, Coldplay, meciurile de fotbal, pariurile ne-au adus creșterea economică din 2024. Pentru că altfel am fi intrat și noi în recesiune.