În 2022, vom avea o inflație destul de mare așa că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, dar încă nu știm până la ce nivel vor crește dobânzile la lei.
Advertisment
ROBOR-ul, indicatorul de referință folosit în creditare, în special de companii, a început anul la un nivel de 3% și se îndreaptă spre 3,5% dacă nu chiar 4%, în încercarea de a ajunge inflația din urmă, care se va situa între 6-8%.
ROBOR-ul a crescut cu 50% față de acum un an, și cu 100% în ultimele șase luni, iar companiile încep să simtă acest lucru.
Recomandări
Săptămâna viitoare, BNR va majora din nou dobânda de referință de la 1,75% la 2% sau 2,25% pentru a contracara inflația și pentru a ține pasul cu creșterile de dobândă ale celorlalte bănci centrale.
Întrebarea analiștilor este până la ce nivel va ridica BNR dobânda: unii, mai optimiști, merg pe o dobândă de 2,5%, în timp ce alții, mai pesimiști, cred că BNR va fi nevoită să majoreze dobânda la 3,5% pentru a da un semnal clar pieței că perioada de euforie cu dobânzi mici a trecut.
De la Londra, JP Morgan, divizia celei mai mari bănci americane, estimează că BNR va ajunge cu dobânda în 2023 la 5,5%, dacă nu chiar mai mult.
Eu sper că nu se va ajunge până acolo și că, între timp, prețurile la energie și gaze vor scădea, ceea ce va duce și la o reducere a inflației.
Persoanele fizice încă nu simt creșterea dobânzilor pentru că IRCC-ul ,care pentru primul trimestru din 2022 va fi de 1,17%, are un decalaj de șase luni. Dar și IRCC-ul va crește la peste 2% până la finalul acestui an.
Să vedem ce va fi mai departe.