Dacă va fi război în Ucraina, din punct de vedere economic, toată lumea va avea de suferit mai mult sau mai puțin. Germania, cea mai mare economie a Europa, care este principalul partener comercial al nostru, depinde direct de gazul din Rusia, ca să nu mai vorbim de relațiile comerciale și de investiții.

Noi nu avem relații economice atât de importante cu Rusia și Ucraina. Cu Kievul, avem relații comerciale în jur de 2 miliarde euro pe an, importuri de 1,3 miliarde euro, exporturi de peste 600 milioane euro, conform unei analize ZF.

Nu prea avem investiții directe în Ucraina, care nu este cea mai prietenoasă piață. Un război de durată va mușca însă din creșterea economică a Europei, a Germaniei și în final a României. Dar acest conflict deschide o oportunitate pentru România de a atrage investiții străine care ar fi vrut să se ducă în Ucraina și nu mai pot. In ultimii ani, piața din Ucraina, mai ieftină, cu salarii mai mici, a început să atragă atenția investitorilor srăiini care caută câștiguri mai mari chiar dacă riscul politic este mai mare.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Plus că Ucraina este un jucător important în tradingul de cereale din regiunea Mării Negre, fiind competitor direct cu România.

A doua oportunitate este legată de exodul ucrainienilor, dacă va fi război. Polonia nu a avut nicio problemă să atragă peste un milion de ucrainieni după ce rușii au ocupat Crimeea în 2014. Forță de muncă are nevoie și Germania, care are un deficit de câteva milioane de lucrători. În acest context, nu știu de ce nu am avea și noi o politică de a atrage ucrainieni, așa cum o face Polonia sau Germania. Și noi avem nevoie de forță de muncă.

Da, vom fi afectați direct de un conflict Rusia-Ucraina-lumea occidentală din punct de vedere politic și economic. Dar apar și oportunități, investiții și oameni. Așa că să vedem unde este statul român în acest peisaj de conflict, dar și de oportunități.