Pe segmentul educației financiare, unul dintre lucrurile pozitive ale anului 2021, este că 22.000 de români au devenit investitori în fondurile mutuale din România.
Conform unei analize făcută de Ziarul Financiar, dacă în noiembrie 2020 aveam 16.000 de investitori în fondurile mutuale, în noiembrie 2021 numărul acestora a ajuns la 38.000, adică o creștere de 130%.
În condițiile în care dobânzile la lei, dar și la euro, au fost la minime istorice, cei care au intrat pe piața fondurilor mutuale au căutat randamente mai mari. Deși inflația a explodat, ajungând la aproape 8%, băncile nu au majorat dobânzile la depozite pentru că au în continuare foarte mulți bani care stau degeaba, pentru că nu poți fi absorbiți în economie prin credite.
Dacă ne uităm la randamentele obținute de fonduri mutuale, cel mai mare câștig din ultimul an a fost de 39,7% și l-a adus un fond mutual al Băncii Transilvania care s-a axat pe companii austriece.
Pe locul doi a fost un fond de acțiuni al BRD, cu o creștere de 37%, iar pe trei un fond al OTP cu 35%.
La polul opus , cele mai slabe câștiguri s-au situat în jurul unor randamente de 16%. Asta dacă un câștig de 16% se poate numi un randament slab în comparație cu o dobândă bancară în cel mai bun caz de 3%, o dobândă la euro de 1%, la titlurile de stat de 4% și chiar o inflație de 6%.
Bineînțeleles că aceste randamente, de 39% sau 16%, sunt pe o perioadă trecută și nu reprezintă o garanție că pot fi obținute și în viitor. Acum viitorul este mult mai volatil, piețele financiare fiind speriate de inflație și de creșterea dobânzilor de către Băncile centrale.
Dar și așa creșterea numărului de investitori în fonduri mutuale este un lucru bun pentru România, chiar dacă este doar un mic pas în educația financiară. Nu trebuie să îți pui totți banii de economii în fondurile mutuale, dar o diversificare a plasamentelor și chiar o investiție pe bursă câteodată este bună.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ