România a închis anul 2021 cu un deficit comercial de 23,69 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Exporturile au fost de 74 miliarde de euro, iar importurile au crescut la 98 miliarde de euro. Dacă anul mai avea câteva zile, importurile depășeau 100 de miliarde de euro.

Și când te gândești că în anul 2000, aveam un deficit comercial de numai 2 miliarde de euro, la importuri de 10 miliarde de euro și exporturi de 8 miliarde de euro.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Problema nu este că avem importuri așa de mari sau că dăm de lucru și plătim salariile altora, cum spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, ci că nu exportăm mai mult.

Dintre fostele țări comuniste, România stă cel mai prost la export, cu o pondere de numai 30% a exporturilor în PIB, față de 60-80% cât au Bulgaria sau Ungaria.

Dacă nu ar fi fost multinaționalele, dacă nu ar fi fost Renault la Dacia sau Ford la Craiova, producătorii germani, francezi, din automotive, nu am fi avut nici aceste exporturi. De frică să nu piardă bani pe piețele externe, companiile românești se concentrează să vândă mai mult pe piața internă. Multe dintre ele vând ceea ce importă, nu ceea ce produc.

Avem prea puțini antreprenori români care au reușit în afară, care au produse competitive pentru piața externă. În schimb, polonezii, ungurii, bulgarii au găsit în România o piață foarte bună de desfacere.

Suntem într-o lume globală, suntem în UE, și nu putem, și nici nu trebuie să interzicem importurile. Dar măcar să avem o idee, o strategie națională de export, așa cum au alte țări.

Dar unde este statul, unde este guvernul, unde sunt ministerele să facă acest lucru?