Miercuri seara, săptămâna trecută, toată România a luat foc după ce a apărut zvonul, informația, că benzina va trece de 10 lei pentru un litru.
Advertisment
Poza cu prețurile de la o benzinărie din Beiuș, parteneră MOL, unde litrul de benzină era cotat la 11 lei, a declanșat asaltul românilor asupra tuturor benzinăriilor.
Într-o lume și așa tensionată la maximum după atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, imaginile cu cozile de la benzinării s-au multiplicat exponențial.
Recomandări
Nicio rațiune, nicio declarație oficială nu au mai contat. Nimeni nu creadea că puteai să cumperi benzină premium la 8,4 lei chiar dacă, câțiva metri mai încolo, la o altă benzinărie, litrul era de 9,1 lei.
Nu mai conta nici faptul că era benzină pentru toată lumea și, deci, nu era nevoie să vii cu cisterna, canistra, damigeana sau cu punga de plastic să-ți faci stocul acasă.
Dacă la începutul anului un plin de benzină costa 400 de lei, acum te costă 600 de lei, adică o creștere de 50%, foarte mare. În 2020, când a început pandemia și lumea s-a închis în casă, plinul scăzuse spre 200 de lei.
Prețurile la benzină urmează într-un fel sau altul evoluția barilului de petrol pe plan internațional, iar acesta a crescut cu 50% în câteva luni, înregistrând o creștere mai accelerată după apariția războiului din Ucraina.
La cum se desfășoară ostilitățile de lângă granița noastră, dar mai ales la ce sancțiuni economice majore este supusă Rusia, barilul poate ajunge și la 200 de dolari față de 110-120 de dolari în momentul de față. Rușii chiar amenință că vor duce barilul la 300 de dolari.
Din păcate, va trebui să ne obișnuim cu aceste situații economice dramatice, pe care nu le-am trăit niciodată. Am intrat într-o lume extrem de volatilă, iar toate produsele și serviciile vor înregistra creșteri accelerate.
Vom trăi și vom dormi cu inflația lângă noi o bună perioadă, mai lungă decît credeam anul trecut, înainte ca rușii să atace Ucraina.
Din păcate, trebuie să ne obișnuim cu acest lucru pentru că nu avem scăpare. Cel puțin pentru următorii 2-3 ani, nu vom avea o perioadă de pace și liniște economică.