După numai o lună de război, conform primului ministru al Ucrainei, pagublele totale înregistrate de Ucraina după atacul și bombardamentele Rusiei se duc spre 1.000 de miliarde de dolari.

Practic, o țară de 40 de milioane de locutori, cu un PIB de 150 miliarde de dolari pe an, a fost pusă la pământ. Orașe întregi sunt distruse și nu știu dacă războiul și bombardamentele lui Putin se vor opri aici.

Rusia începe să simtă treptat efectele sancțiunilor economice și va pierde miliarde și miliarde de dolari în fiecare zi. Rușii sunt furioși în surdină, dar nu au orașele bombardate și distruse.

Europa își va înjumătăți creșterea economică din acest an, iar principala problemă legată de importul de gaze și petrol din Rusia nu poate fi rezolvată peste noapte. Explozia prețurilor la gaze, petrol, materii prime și acum la cereale dă peste cap tot echilibrul economic european și, nu în ultimul rând, echilibrul social. Nu toată lumea poate să plătească prețul acestui război.

La noi, de la o creștere economică de 4% pentru acest an, după prima lună de război din Ucraina, trebuie să tăiem creșterea economică la 2%, asta în cel mai bun caz. Iar dacă mai ține mult conflictul o să ajungem să avem scădere economică. Creșterea inflației a adus creșterea dobânzilor, iar lucrul acesta începe să se vadă lună de lună. Acestea sunt pagubele.

Întrebarea pentru viitor este – cum se poate preîntâmpina o asemenea situație, un asemenea conflict, un asemenea război și de către cine. Dacă nu se găsește o formulă de securitate pentru toată lumea oricând ne putem trezi în zgomot de alarme și rachete.

Nimeni nu este ferit de asemenea amenințări, mai ales dacă o țară mare atacă o țară mai mică. După al Doilea Război Mondial s-au găsit câteva formule de securitate care ne-au adus o pace de 77 de ani.
Acum să vedem ce urmează.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ