Nici când are bani, miliarde și miliarde de euro, guvernul nu e în stare să-i ia și să-i injecteze în economie. Timp de două decenii și ceva, guvernele care ne-au condus, partidele de la putere, președinții de la Palatul Cotroceni, liderii politici, primarii, baronii locali s-au plâns că România nu se poate dezvolta pentru că nu are bani. Pentru că Bruxelles-ul, Viena, austriecii, nemții, americanii, străinii, Soros, băncile străine nu vor să ne lasă se ne dezvoltăm și ne-au pus căpăt.
Ani de zile partidele, liderii politici au trăit din această retorică, că nu avem bani și că străinii nu ne lasă, o retorică pe care au vândut-o publicului. Însă, dacă ne ducem către date, către fapte, nu este deloc așa. Poate în anii 90’ și în mijlocul aniilor 2000’ nu am avut așa de mulți bani, dar odată ce am primit undă verde pentru intrarea în NATO și Uniunea Europeană am primit foarte mulți bani, miliarde și miliarde de euro, prin investiții străine directe, prin fonduri europene, prin programe de dezvoltare. Ca să nu mai vorbim de miliardele de euro pe an pe care românii plecați la muncă în străinătate îi trimiteau în țară. Problema este că și atunci când avem bani, nu știm ce să facem cu ei, nu vrem să facem ceva cu ei.
Spre exemplu, celebrul plan PNRR, Uniunea Europeană vrea să ne dea 29 de miliarde de euro în cinci ani și guvernele, partidele care asigură guvernarea nu transpiră deloc pentru a lua acești bani. Din 29 de miliarde, am tras până acum 9 miliarde de euro din care guvernul a cheltuit efectiv numai 2,4 miliarde de euro, un grad de absorbţie de numai 8% la jumătatea programului, având în vedere că trebuie să încheie la finalul lui 2026. Din 518 ținte pe care trebuia să le îndeplinim, guvernul a realizat numai 70, procent de numai 14%.
Este adevărat că nu toate țările din Uniunea Europeană stau extraordinar de bine cu îndeplinirea țintelor, dar nu toată lumea are nevoie de banii de care avem noi nevoie. Germania a îndeplinit numai 27% din condiții, Austria 25%, Spania 20%, Franța 73%. Aceste țări sunt mult mai dezvoltate ca România, plus că au și resurse financiare private. Bruxelles-ul se roagă de Guvernul Ciolacu să dea drumul în economie și în business la banii care deja sunt intrați în România, adică vreo 7 miliarde de euro și apoi să accelereze îndeplinirea celorlalte ținte pentru a lua restul de bani, dar ai noștrii sunt deja în vacanță, cu gândul la alegerile prezidențiale și parlamentare care să le asigure rămânerea la putere. Banii europeni, dezvoltarea României cu bani europeni mai poate să aștepte. Mai bine ne împrumutăm ca să plătim dobânzi mari.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ