Jucătorii internaționali din indutstria auto și tehnologie prezenți pe piața locală bat cu pumnul în masă: România trebuie să oprească exodul de creiere pentru că industria auto devine una a tehnologiei. Avem nevoie de oameni pentru cercetare-dezvoltare.

Gunter Krasser, directorul general al Infineon Technologies Ro¬mânia afirmă: În cercetare-dezvoltare totul este despre oameni, în rest este despre tehnologie. În România putem reuși dacă avem o bază de oameni.

Josephine Payne, preşedintele Ford România, spune: Vedem cum tehnologia joacă un rol important în alegerea automobilului.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Christian von Albrichsfeld, directorul Continental România, spune: Noi avem 7.000 de angajați în zona de cercetare-dezvoltare în România, care dezvoltă viitoarele tehnologii.

Multinaționalele, dar și companiile românești, vor stoparea exodului de creiere, dar cum să facem acest lucru. Guvernul de la București, indiferent de numele lui, nu are această prioritate în topul agendei politice.

Companiile vor școli care să pregătească forța de muncă viitoare în noile trenduri globale: digitalizare, electrificare și energia verde. La noi, școala scoate absolvenți care au ca obiectiv să se angajeze la stat, unde salariile se plătesc la timp sau să plece în afară.

Dacă există educație, românii vor rămâne aici și nu vor căuta alte oportunități, în celelelate țări europene, spune Gunter Krasser.

De aproape șapte ani, președintele Iohannis ne vinde România educată, un proiect care până acum nu a schimbat nimic în educația de stat.

Companiile încearcă să-și facă propriile școli ca să acopere deficitul de educație și forță de muncă. Dar aceste companii sunt prea izolate.

Până la urmă, încetinirea exodulului creierelor va fi făcută tot de multinaționale sau companii românești prin ofertele de job-uri și de salarii pe care le fac. Guvernul se îngrijește doar de aparatul bugetar și nu-l interesează mai mult decât atât.