Piețele financiare se pregătesc pentru scădere economică și recesiune în principalele zone economice ale lumii, Statele Unite, Europa și chiar China.

Băncile centrale au ajuns la concluzia că inflația nu va scădea de la sine, chiar dacă războiul din Ucraina și criza de pe piața energiei se vor calma. Așa că, dobânzile trebuie să crească. Toată lumea pare că se împacă cu acest lucru, dar întrebarea tuturor este cât trebuie să crească dobânzile.

În America deja se vorbește că în 2023 dobânzile vor depăși nivelul de 4% față de 2,25% cât este acum, la o inflație de 8,3%. Dar o creștere a dobânzilor în America, la peste 4%, în varianta optimistă, va aduce recesiune în întreaga lume.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Companiile se vor confrunta cu scăderea afacerilor, creditul va fi foarte scump și inaccesibil, iar în final va veni creșterea șomajului. De fapt, economiștii americani spun că inflația nu va putea să scadă dacă nu va fi recesiune și nu va crește șomajul. În Europa, Banca Central Europeană a ajuns cu dobânda la 0,75% față de minus 0,5% la începutul anului.

Cu o inflație de peste 8%, economiștii spun că BCE a rămas mult în urmă cu creșterea dobânzilor, și va fi nevoită să crească rata de referință la peste 3%, dacă nu chiar mai mult. Frica tuturor nu o reprezintă creșterea dobânzilor, pentru că lumea s-a împăcat cu acest lucru, ci valul al doilea al inflației care va veni din problemele bugetare ale statelor și presiunea pe creșterea salariilor.

În țările occidentale, lumea este foarte furioasă: prețurile cresc, salariile au rămas pe loc, iar puterea de cumprare scade vizibil, așa că presiunile vor fi foarte mari pentru creșterea salariilor, ceea ce va alimenta din nou inflația.

Teama economiștilor este ca dobânzile să nu ajungă la 6-8%, ceea ce va înseamna cel puțin un deceniu de recesiune în marile țări occidentale. Acest lucru va declanșa revolte, îndreptarea voturilor către partidele extremiste, impozite și taxe mai mari.

Toată lumea speră ca marile economii să aterizeze acum lin, dar întrebarea este dacă vor mai avea bani de combustibil pentru a se ridica din nou.