Din 2010 până în 2020, achiziția unui apartament pentru a-l da apoi în chirie a fost o investiție foarte bună, cu un randament de 6-10% chiar 12% la euro, de 3-4 ori față de dobânda bancară la euro.

La un apartament de 45.000-50.000 de euro, cumpărat când piața se prăbușise, puteai obține o chirie de 300-400 euro pe lună.

Programul „Prima Casă” a ținut prețurile apartamentelor jos, făcând din achiziția unui apartament o investiție de vis.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

De aceea, mulți și-au îndreptat banii către piața imobiliară, mai ales pe fondul scăderii dobânzilor la euro și la lei. La euro, dobânda ajunsese chiar la zero și dacă găseai o dobândă de 1% undeva era ceva extraordinar.

Dar pe neașteptate, în 2020, a venit pandemia, care a zdruncinat nu piața de achiziții de apartamente, ci piața chiriilor.

Peste noapte au dispărut chiriașii, apartamentele au rămas goale, iar investitorii s-au trezit fără niciun venit. În București sunt blocuri întregi, noi, unde apartamentele sunt vândute de către dezvoltatori, dar sunt goale pentru că investitorii nu au chiriași.

Plus că sunt cazuri în care chiriile au scăzut, reducându-se rentabilitatea imobiliară.

Acum, situația s-a schimbat și mai mult. Prețurile apartamentelor cresc încet, dar sigur, iar noile apartamente care se construiesc, cu noile prețuri la materialele de construcții, vor fi mai scumpe cu 20-30%.

Prețurile cresc pentru că s-a majorat și plafonul de TVA, de 5%, de la 90.000 de euro la 140.000 de euro.

Dar în tot acest peisaj, chiriile nu au crescut și nu cresc în același ritm, mai ales că piața chiriilor nu-și va reveni până când nu vom scăpa de COVID.

Așa că, pe fondul creșterii prețurilor apartamentelor și menținerii chiriilor, randamentul în acestă investiție scade.

Între timp, au început să crească dobânzile, în special la lei.

În tot acest peisaj schimbat, pe fondul scăderii randamentelor la apartamente și creșterii dobânzilor, investiția în achiziția unui aparmatent pentru a fi dat apoi în chirie s-ar putea să nu mai fie așa de rentabilă.