Nu ne dăm seama cât de mare este inflația pentru că dobânzile la lei sunt încă mici, iar cursul valutar este stabil

În ianuarie, inflația  a fost de 8,35% față de acum un an. Pe tot anul BNR prognozează o inflație de nu mai puțin de 9,6%, cu un vârf de două cifre în aprilie-mai, după care va urma o reducere datorită trecerii efectului de bază.

În acest moment, BNR nu prea are instrumente monetare pentru a controla și a reduce inflația pentru că cea mai mare parte vine din creșterea prețurilor la energie.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă din aprilie încoace cu aceste prețuri la energie, atunci când expiră plafonarea instituită de către guvern.

Problema este că până atunci avem creșteri de prețuri peste tot la celelalte produse.

Deși prețurile alimentelor și produselor nealimentare au început să crească vizibil, lumea nu prea realizează ce inflație mare avem. Iar acest lucru se întâmplă din două motive: dobânzile la lei încă nu au crescut la nivelul inflației și, de aceea, ratele la bancă pentru împrumuturile luate în lei sunt încă suportabile. Dar când ROBOR-ul sau IRCC-ul vor crește la 4-5%, dacă nu chiar mai mult, lumea va începe să pună întrebări și să devină nervoasă.

Iar al doilea motiv este legat de cursul valular leu-euro care este extrem de stabil, chiar mult prea stabil față de ce dezechilibre macroeconomice avem.

Cu toții ne uităm mai mult la cursul valutar decât la inflație pentru a lua pulsul pieței.

Atâta timp cât Isărescu ține cursul valutar în frâu, nu simțim niciun pericol. Spre exemplu, chiar dacă economiile în lei depuse la bănci sunt spulberate de această creștere a inflației, oamenii nu își scot banii ca să-i ducă în altă parte. De aceea, nici băncile nu se grăbesc să majoreze dobânzile la depozite.

BNR are la dispoziție un an pentru a reduce inflația înainte ca lumea să-și dea seama cât de mare a ajuns.