După apariția monedei europene, dolarul a pierdut teren atât în tranzacții, cât și în valoare. Când toate plățile în Europa au început să se facă în euro nu mai avea sens să ții dolari, așa că lumea a renunțat la Unchiul Sam.
Advertisment
Dar ce se întâmplă când discutăm despre investiții. În ce ai putea să-ți ții banii, în euro sau dolari, astfel încât să câștigi din deprecierea cursului leu/euro versus leu/dolar.
Aici nu discutăm despre dobânzi, pentru că oricum fie erau pe minus la euro, fie erau la zero la dolar.
Recomandări
De la finalul lui 2019, când la orizont nu se vedea COVID-ul sau războiul din Ucraina, și până acum, cine și-a investit leii în euro a câștigat în doi ani și patru luni numai 3,4%, cât a fost deprecierea leului. Cine a investit în dolari a câștigat 6,7%, adică dublu. Oricum, dacă cineva ar fi mizat pe lei, din dobândă ar fi câștigat mai mult.
Dacă la finalul lui 2020, după primul an de pandemie, ai fi investit în euro, până acum ai fi avut un câștig de numai 1,4%. Dacă ai fi avut inspirația să pariezi pe dolar, câștigul ar fi fost de 14,7%, adică de zece ori mai mult. Acest câștig pe dolar a bătut și orice dobândă bancară la lei.
De la finalul lui 2021, investiția în euro a adus până acum un câștig zero. Pur și simplu cursul nu s-a mișcat deloc, cu toate că între timp avem și un război la granița noastră. Euro nu a crescut deloc la București, adică moneda națională nu a scăzut, făcând România performerul Europei, în condițiile în care celelalte țări din jurul nostru, Polonia și Ungaria, au înregistrat o scădere a monedelor naționale.
Dacă ai fi investit în dolari, ai fi câștigat 4%, ceea ce nu este rău deloc pentru patru luni.
De la jumătatea anului trecut, de când a apărut inflația, românii au început să economisească mai mult în valută pentru a se proteja măcar de o eventuală creștere a cursului. Dobânzile la lei, chiar dacă sunt în creștere, sunt sub inflație, ceea ce înseamnă că dacă îți ții banii la bancă pierzi din valoarea lor în lei.
Ceea ce s-a întâmplat în trecut nu înseamnă că tot așa se va întâmpla și în viitor, dar dolarul pare să fie mai puternic în contextul schimbărilor geopolitice.