Ministerul Finanțelor a publicat rezultatele execuției bugetare pe primele cinci luni din acest an față de perioada similară din 2021.
Advertisment
Veniturile totale au crescut cu 22%, iar cheltuielile cu 15%, ceea ce a permis o reducere a deficitului bugetar. În aceeași perioadă, inflația a fost de 14,5%.
Dacă ne uităm la încasările din TVA, cel mai important impozit, vedem o creștere a încasărilor de nu mai puțin de 30%.
Recomandări
Taxa pe valoare adăugată surprinde cel mai bine creșterile de prețuri din economie, pentru că orice creștere de preț înseamnă și un TVA mai mare, în valoare nominală, deci încasări mai mari la buget. După cum arată încasările la cinci luni, consumul a mers din plin, ceea ce justifică și creșterea economică peste așteptări.
Dacă ne uităm pe celelalte linii de buget, impozitul pe venit a crescut cu 18%, semn că salariile au crescut, nu s-au înregistrat tăieri și nici disponibilizări.
Dar, în schimb, impozitul pe profit a scăzut cu 12%, ceea ce arată că firmele încep să se confrunte cu creșteri de costuri, creșterea facturilor la energie, creșterea dobânzilor pentru creditele luate și, poate, încep să simtă scăderea puterii de cumpărare.
Pe partea de cheltuieli, care la salariile bugetarilor sunt ținute sub control, cu o creștere de numai 5%, sare în ochi explozia cheltuielilor cu dobânzile plătite de stat pentru împrumuturile luate, unde avem o creștere de nu mai puțin de 54%.
Florin Andrei, economist și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a comentat pentru ZF: datele nu arată rău, dar arată că lucrurile stau pe loc. Uitați-vă la cheltuielile de capital, adică cheltuielile pentru investiții, unde la cinci luni avem o scădere de 4%. Cheltuielile de investiții au fost reduse pentru a se face economii, iar deficitul este mic pentru că este greu de finanțat, spune el.
Guvernul Ciucă, format din PNL-PSD, trăiește acum din creșterea inflației, dar întrebarea este: ce se va întâmpla când inflația va scădea și nu va mai putea trăi din creșterile de prețuri?