La începutul fiecărui an, liderii mondiali din domeniul economic, financiar, politic, social și acadamic se întâlnesc la Davos, în Elveția, la Forumul Economic Mondial, pentru a discuta despre ce se mai întâmplă în lume, dar mai ales să vadă cu ce se va confrunta lumea occidentală, astfel încât să nu se strice echilibrul și liniștea marilor investitori și a marilor companii.
Advertisment
Nimeni dintre cei care conduc lumea nu a prezis anul trecut războiul din Ucraina, criza energetică, învierea inflației și creșterea exponențială a dobânzilor. Pentru că dacă ar fi prezis, poate lumea occidentală ar fi reușit să stopeze aceste crize sau măcar o parte dintre ele.
Toată lumea spune că aceste crize îi afectează cel mai mult pe săraci, dar în realitate îi afectează cel mai mult pe bogați, pe marii investitori, cei care au pierdut zeci și sute de miliarde de dolari. Săracii nu aveau ce pierde, dar bogații da.
Recomandări
Acum, problema celor mai influenți lideri ai lumii, prin pozițiile pe care le ocupă, este cum să iasă cât mai repede din aceste crize, pentru că pierderile sunt deja prea mari și pot duce la revolte sociale și la răsturnarea ordinii politice.
Din păcate, războiul din Ucraina nu poate fi oprit peste noapte, inflația nu poate să scadă de la sine, ci cu prețul unei recesiuni economice, și nimeni nu vrea acest lucru, iar creșterea dobânzilor nu poate fi stopată dacă inflația nu scade.
Peste noapte, banii au devenit foarte scumpi și mai greu de găsit, iar acest lucru îi arde pe toți la buzunare. Lumea occidentală trăia din excesul de bani de pe piață și dobânzile foarte mici.
Având de toate, generațiile X, Y, Z se raportează altfel la muncă, valorile lor sunt mai degrabă socialiste decât capitaliste, vor salarii tot mai mari, iar companiile nu prea au de unde să le dea dacă nu renunță la profit, lucru care îi afectează pe marii investitori. Așa că, situația lumii occidentale a devenit mult prea complicată și pentru liderii de la Davos. S-au pierdut prea mulți bani.