Dacă nu avem guvern plin nu are cine să înceapă PNRR-ul și să ia avansul de 3,8 mld. euro.
Advertisment
Din cauza ambițiilor personale ale unor politicieni în frunte cu președintele Iohannis, România nu are astăzi un guvern plin care să aibă o susținere parlamentară. Tocmai când aveam nevoie să strângem rândurile pentru a trece peste valul 4 de COVID, creșterea prețurilor la energie și gaze și explozia inflației.
Pe cei care au declanșat acestă criză politică nu-i costă nimic, salariile le-au intrat la timp pentru că firmele și persoanele fizice și-au plătit taxele și impozitele. Pe noi, ceilalți, această criză ne costă.
Recomandări
Pentru a nu bloca începerea PNRR-ului, AOAR- Asociația Oamenilor de Afaceri din România, solicită partidelor parlamentare încheierea unui pact politic pentru PNRR. Dacă nu avem guvern plin nu putem lua nici avansul de 3,8 mld. euro de la Bruxelles pentru că nu are cine să aprobe procedurile tehnice. Ca să nu mai vorbim că nu avem sistem de management pentru acest program, audit, control și procedurile aferente aprobate.
Cosmin Vasile, consultant în fonduri europene, are mari rezerve că administrația publică, începând de la guvern, miniștri, ministere și instituțiile publice au capacitatea de a implementa PNRR-ul în valoare de 29,9 mld. euro, plus că în joc sunt încă 50 mld. euro, banii europeni din noul exercițiu financiar.
Poate nu vom face tot ce am scris în PNRR, de s-au minunat și cei de la Bruxelles la câte reforme ne angajăm într-un termen atât de scurt, dar măcar să începem acest program, în condițiile în care alte state europene, în frunte cu Cehia, deja au tras o parte din bani.
Dar pentru asta trebuie să avem un guvern plin și un armistițiu politic. Ceea ce până acum nu avem.