Din păcate, Uniunea Europeană, Europa în ansamblul ei, este principalul perdant din războiul din Ucraina, iar Germania este cea mai afectată, pentru că este cea mai expusă în relația cu Rusia, în privința gazelor și a industriei.
Din cauza crizei politice, a creșterii dobânzilor și a datoriei publice foarte mari, Italia este pusă acum pe lista roșie a piețelor financiare, iar investitorii cred că ar putea să aibă soarta Greciei.
Iar cei mai șacali dintre investitori pariază pe asta. Din cauza exploziei inflației, au început să crească dobânzile la euro.
Banca Centrală a majorat săptămâna trecută dobânda de referință cu 0,5%, iar în septembrie va urma o nouă creștere. Și anul viitor creșterile de dobândă vor continua.
În zona euro, activitatea economică a scăzut la minimul ultimelor 17 luni. Și nici nu am intrat în iarnă, o perioadă în care dacă rușii nu vor da gaze, toată lumea va sări în aer.
Dacă în Europa economia se îndreaptă spre recesiune, noi suntem dintr-un alt film
Guvernul Ciucă tocmai a majorat prognoza de creștere economică pe acest an de la 2,9% la 3,5%, ceea ce va duce și la creșterea nominală a PIB-ului, care bineînțeles va ajuta bugetul și deficitul bugetar. Dar în spatele acestei creșteri economice se tot acumulează dezechilibre pe care nimeni nu vrea să le rezolve.
Toată lumea se uită către banii din PNRR ca un colac de salvare, dar aceștia nu au cum să vină atâta timp cât guvernul, ministerele, instituțiile și administrația publică, nu reușesc să îndeplinească condițiile.
Situația în care Europa este în recesiune, iar România are creștere economică nu poate dura mai mult de două trimestre.
Să vedem ce va fi când economia va scădea și la noi.
Advertisment