Miercuri, Banca Națională a României a majorat dobânda de referință de la 5,5%, la 6,25%, adică cu 0,75%, mai mult decât era consensul analiștilor, care se așteptau la o creștere de 0,5%. Este a șaptea majorare de dobândă operată de BNR în acest an, o situație nemaiîntâlnită. Dobânda Lombard, la care se împrumută băncile de la BNR, și se împrumută, a crescut de la 6,5% la 7,25%.
Dacă ne uităm la Ungaria, unde Banca Națională de acolo a fost nevoită să crească dobânda de referință la 13% în încercarea de a mai calma piața financiară, având în vedere că forintul este atacat în fiecare zi, putem spune că BNR are încă o viață liniștită. Sperăm să nu ajungem cu dobânzile ca la Budapesta.
Față de estimările din vară ale Băncii Naționale, mai optimiste, datele de acum indică faptul că inflația nu prea vrea să scadă, din contră, chiar s-ar putea să mai crească. Datele statistice indică o încetinire puternică a creșterii economice în T3, după cum spune BNR.
Tensiunile politice, cu războiul din Ucraina, au intrat într-o nouă fază, așa că previziunile economice se reduc în fiecare zi și sunt mai pesimiste.
Chiar dacă piața interbancară este extrem de tensionată din cauza lipsei de lichiditate în lei, ca urmare a politicii monetare strânse, BNR este nevoită să majoreze mai mult dobânzile pentru a nu scăpa situația de sub control, iar leul să nu fie atacat așa cum este atacat forintul ungar.
Bineînțeles că toate aceste majorări de dobânzi se reflectă în creșterea dobânzilor la creditele plătite de populație și de companii, ceea ce contribuie la această piață economică tensionată. Dar la un moemnt dat situația se va calma. Nu știm când.
Până atunci, fiecare trebuie să reziste cum poate.
Advertisment